U SLO na pumpi plata 900€, a ko to onda dolazi u Srbiju da radi

Izvor: Prva.rs, 20.Okt.2018, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SLO na pumpi plata 900€, a ko to onda dolazi u Srbiju da radi

"Dolaze iz Makedonije, BiH i oni rade na najtežim poslovima, naše zanatlije, posebno oni koji su kvalifikovani odlaze gde su dva do tri puta bolje plaćeni“, rekao je Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.
Da li je reč o masovnom uvozu stranih radnika, još nema konkretnih podataka, ali je svakako alram, kaže Duško Vuković, potpredsednik Veća saveza samostalnih sindikata Srbije.
"Ovo je za zabrinutost, ali mislim da je dosta realno imajući u vidu okruženje, i zarade, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i moramo da dovedemo u pitanje stručnost tih ljudi koji ovde dolaze da rade“, kaže Vuković.
Rajić podseća da je 800 lekara samo iz Beograda otišlo, i da odlaze uglavnom oni koji su stekli neko iskustvo već:
"Drugo, mladi odlaze jer su svesni da su penzije niske i da nam je penzioni sistem pred kolapsom. Nama su mogućnosti jako sužene. Nece doći niko ko ima u svojonj zemlji bolje uslove“.
Vuković dodaje da je neprihvatljivo da mi zamenimo našu radnu snagu stranom.
"Neprihvatiljvo je i iz ugla patriote da se ide u inostranstvo, svedoci smo da lekari, vozači, limari, tesari...odlaze. Ovde ne mogu da ostvare normalnu egzistenciju, moramo da otvorimo snažan dijalog u društvu. Neprihvatljivo je da mi zamenimo radnu snagu sa nekim za koga ne znamo iz kakvog sistema dolazi“, kaže on i dodaje da se postavlja pitanje i kakav kvalitet će biti tih proizvoda i usluga koji oni nude.
Sagovornici Jutarnjeg su saglasni ida bi veći prosek zarada zadrža radnu snagu u zemlji.
"Odete na primer u Sloveniju, na pumpu i startna plata je 900 evra“, navodi primer Rajić.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.