U SLAVU VELIKOG MUČENIKA I SEDAM MUČENIH DEVOJAKA - VAŽNO je uraditi ovo i to tri puta: Danas obeležavamo Svetog Teodora Ankirskog

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2023, 06:52

U SLAVU VELIKOG MUČENIKA I SEDAM MUČENIH DEVOJAKA - VAŽNO je uraditi ovo i to tri puta: Danas obeležavamo Svetog Teodora Ankirskog

Danas proslavljamo Teodora Ankirskog i sedam devojaka mučenica koji su nastradali za vreme cara Dioklecijana.

Teodor Ankirski je bio krčmar koji je pružao utočište prognanim hrišćanima u Ankari krajem 3. veka. Teodor je držao krčmu u Ankiri, glavnom gradu Galatije (danas Ankara, Turska) za vreme cara Dioklecijana. Njegova krčma je bila sklonište progonjenim hrišćanima. Tajno je slao pomoć razbeglim hrišćanima po planinama, i tajno prikupljao tela poginulih i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sahranjivao.

U to vreme na sud je izvedeno i mučeno za Hrista sedam devojaka, koje su potom utopljene u jezeru. Tih sedam mučenica su:

Tekusa,

Aleksandra,

Klavdija,

Faina,

Efrasija,

Matrona i

Julija.

Teodor je izašao noću, izvadio njihova tela iz jezera i sahranio ih je.

Međutim neko ga je izdao sudiji, i sudija ga je stavio na teške muke, koje je on sve junački izdržao. Prema predanju, kada mu je mučitelj celo telo pretvorio u rane, i zube mu kamenjem razdrobio, naredio je da se mačem poseče. Kada je izveden na gubilište, mnogi hrišćani su plakahu za njim, a sveti Teodor im je govorio: "Ne plačite, braćo, za mnom nego proslavite Gospoda našeg Isusa Hrista, koji mi pomože svršiti podvig i dušmana pobediti".

Posle toga je posečen 303. godine. Neki sveštenik je časno sahranio telo mučenikovo na jednu uzvišicu izvan grada. Na tome mestu kasnije je podignut hram u ime svetog Teodora.

Pravoslavna crkva slavi svetog mučenika Teodor sa sedam devojaka mučenica 18. maja po julijanskom, a 31. maja po gregorijanskom kalendaru, a svetog mučenika Teodora slavi i 7. juna (20. juna).

U slavu mučenika Teodora i sedam mučenih devojka, u našem narodu se na današnji dan praktikuju određeni rituali. Danas se valja tri puta okupati hladnom vodom, kako bi se oterala smrt i nesreća.

Molitva: Bio si nasljednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto djelo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao riječ istine i radi vjere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Teodore: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

VERNICI SLAVE SVETOG MUČENIKA TEODOTA Danas se valja okupati hladnom vodom tri puta, a evo i zbog čega!

Izvor: Pančevac-online.com, 31.Maj.2023

Danas proslavljamo Teodota Ankirskog i sedam devojaka mučenica koji su nastradali za vreme cara Dioklecijana. Teodot je bio oženjen i bio je krčmar u Ankiri za vremena cara Dioklecijana. Iako je bio oženjen, živeo je po reči apostolovoj: „Odsada i oni koji imaju žene da budu kao da ih nemaju“....

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.