U SLAVU NAŠIH PREDAKA! Ministarka Gojković održala moćan govor u Despotovcu povodom dana opštine

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 17:23

"U SLAVU NAŠIH PREDAKA!" Ministarka Gojković održala moćan govor u Despotovcu povodom dana opštine

Gojković je na svečanosti svim građanima Despotovca čestitala Dan opštine izražavajući zadovoljstvo što je danas ponovo posetila ponosni grad despota Stefana Lazarevića, u kome gosti uvek nailaze na toplu dobrodošlicu domaćina.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković posetila je danas opštinu Despotovac i tom prilikom poručila da podrška države razvoju kulture u lokalnim zajednicama daje rezultate i da zahvaljujući tome sada imamo drugačiju sliku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako u pogledu kulturnih sadržaja, tako i uslova u ustanovama kulture.

Ministarki Gojković je povodom Dana opštine uručeno priznanje počasnog građanina Despotovca zbog ulaganja resornog ministarstva u oblast kulture, a ona je tom prilikom poručila da je izuzetno počastvovana tim priznanjem i da joj je drago da se sada u Despotovcu, kao i u brojnim drugim mestima u Srbiji, može videti kako na delu izgleda podrška države razvoju kulture u lokalnim zajednicama.

- Ovo priznanje je još jedan dokaz da građani širom naše zemlje umeju da prepoznaju i cene napore i trud koje Ministarstvo kulture i Vlada Republike Srbije ulažu u oblast kulture, a naročito decentralizaciju i ravnomernu dostupnost sadržaja. Centar za kulturu u Despotovcu koji dobija novi sjaj, kao nosilac i centralna tačka kulturnog života ovog kraja, i sve druge ustanove kulture koje smo izgradili i obnovili u prethodnoj deceniji, daju nam snažan podstrek da nastavimo zajedno da radimo u korist Srbije i njenih građana - rekla je Gojković i zahvalila na priznanju.

Gojković je navela da je pre nešto više od deset godina, srpskom kulturom dominirala tužna slika zapuštenih, ruiniranih, često i zatvorenih domova kulture. Takođe je podsetila da u njih, kao ni u biblioteke, pozorišta, bioskope i muzeje nije bilo ulagano od perioda Jugoslavije, a u velikom broju slučajeva otkako su izgrađeni.

- Sa ponosom mogu da kažem da danas i Despotovac i Srbija izgledaju mnogo drugačije i bolje nego pre samo nešto više od jedne decenije. U svim segmentima društva postigli smo vidan pomak, zahvaljujući pre svega viziji i neumornoj energiji predsednika Aleksandra Vučića. Vodeći odgovornu politiku, uspeli smo da ustanovama kulture povratimo njihovu osnovnu funkciju i uvedemo nove i dodatne sadržaje za neku novu publiku - kazala je Maja Gojković .

Objašanjavajući da je izuzetno važno da mladi što ranije budu uključeni u kulturna dešavanja, kako bi na vreme spoznali značaj kulture za razvoj ličnosti i čitavog društva, Gojković je rekla da je Ministarstvo kulture prilikom izrada planova za ovu godinu, insistiralo da programi republičkih ustanova kulture budu prilagođeni svim uzrastima, da je nedavno pokrenuta inicijativa da deo školske nastave bude održavan u ustanovama kulture imajući u vidu da je usmerenost sadržaja i programa iz kulture na sve generacije i delove društva podjednako važna kao i njihova dostupnost svim građanima.

- Da smo u tome na pravom putu, pokazuje i to što je Ministarstvo kulture, od 2016. godine kada je pokrenut konkurs 'Gradovi u fokusu' pa do 2023. godine podržalo više od 180 projekata lokalnih samouprava. Za obnovu i rekonstrukciju centara za kulturu, pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija, izgradnju trgova kulture i drugih infrastrukturnih projekata, opredeljeno je više od 1,5 milijardi dinara - istakla je ministarka kulture.

Izražavajući zadovoljstvo saradnjom sa lokalnom samoupravom u Despotovcu tokom protekle dve i po godine, ona je podsetila da je opštinsko rukovodstvo iniciralo, a Ministarstvo kulture podržalo ideju o rekonstrukciji objekta i stvaranju modernog Centra za kulturu, u kome će se, između ostalog, održavati i manifestacije po kojima je ovaj grad već poznat u zemlji i regionu.

- Ove godine, Despotovcu je opredeljeno 18 miliona dinara za rekonstrukciju Centra za kulturu 'Sveti Stefan, despot srpski' dok je u prethodnih nekoliko godina Ministarstvo obezbedilo 50 miliona dinara za podršku različitim projektima, aktivnostima i manifestacijama. Time su stvoreni bolji uslovi rada za kulturne poslenike, značajno obogaćena kulturna ponuda i poboljšan ukupan kvalitet života u ovom delu Srbije - poručila je ministarka kulture.

Podsećajući da se Dan opštine Despotovac svečano obeležava u znak sećanja na dan kada je kralj Milan Obrenović, sada već davne 1882. godine, doneo ukaz kojim selo Vojnik postaje Despotovac, Gojković je rekla da je već i samo ime grada vezano za njegov i simbol čitavog ovog kraja - manastir Manasiju, zadužbinu despota Stefana Lazarevića.

- Ovaj biser srpske srednjovekovne kulture i najistaknutiji predstavnik Moravskog stila srpske arhitekture, svojom grandioznom pojavom i lepotom koja vekovima obasjava Despotovac i Pomoravlje, najrečitije govori o bogatstvu kulturnog nasleđa i snazi srpske države u Srednjem veku - dodala je Gojković.

- Manasija je ne samo vredan dragulj naše baštine i autentični svedok razvoja i trajanja Srbije, već i dokaz zajedništva Srpske pravoslavne crkve sa svojim narodom i državom. Veliku većinu našeg kulturnog blaga čini sakralno nasleđe i naša je obaveza da u sadejstvu sa Srpskom pravoslavnom crkvom posvećeno radimo na njegovom očuvanju. Bogato kulturno nasleđe je nešto najvrednije što imamo. Ono je i stožerna tačka našeg nacionalnog i kulturnog identiteta - poručila je Maja Gojković ističući da više od šest vekova postojanja Manasije, poštovanje prema despotu Stefanu Lazareviću i drugim Nemanjićima, kao i svim drugim velikanima našeg naroda koji su svoje delo utkali u stvaranje i očuvanje Srbije, obavezuju nas da nikada ne zaboravimo ko smo i odakle smo i da sa najvećom pažnjom vodimo računa o nasleđu koje su nam preci ostavili.

Gojković je posebno istakla da ovaj grad slavnog despota, okružen mnogobrojnim prirodnim lepotama kao što su Resavska pećina, vodopad Lisine i prašuma Vinatovača, te bogatim kulturnim nasleđem kao što su manastir Manasija i Muzej ugljarstva Senjski rudnik, zauzima značajno mesto na kulturno-istorijskoj mapi Pomoravskog okruga i Srbije.

- U slavu naših predaka, zbog nas samih, a nadasve zbog budućih generacija, nastavićemo da ulažemo zajedničke napore u cilju očuvanja kulturne baštine i unapređenja kulturnog i sveukupnog života ovog kraja. To je naša obaveza i naša odgovornost za bolju i izvesniju budućnost - zaključila je Maja Gojković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.