U SKC-u predstave i za gluve i nagluve osobe

Izvor: NTV.rs, 23.Nov.2016, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SKC-u predstave i za gluve i nagluve osobe

“Pozoršte za sve“ je naziv projekta koji omogućava gluvim I nagluvim licima da uz pomoć tumača za znakovni jezik gledaju predstave. I upravo ovaj projekat realizuje gradsko udruženje gluvih I nagluvih sa Studentskim kulturnim centrom. Zadovoljstvo zbog ove saradnje je obostrano.
Prevođenje pozorišnih predstava na znakovni jezik je u zemljama na zapadu već ustaljena praksa. Još početkom 80-ih godina 20. veka sa tim se krenulo najpre u Sjedinjenim američkim državama I Velikoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << Britaniji.U Srbiji su prve predstave prevedene pre par godina u Beogradu, pa su tako gluve I nagluve osobe mogle da se približe pozorišnoj umetnosti. I upravo je to podstaklo tumače I članove udruženja gluvih I nagluvih u Nišu da pokušaju da ovakvu praksu započnu I u našem gradu. U tome su uspeli a sve u okviru projekta Pozorište za sve, te su tako u skc prošlog meseca, održane dve predstave sa prevodiocima.
Zadovoljstvo zbog odigranih predstava, ali I onih koji će se tek igrati sa prevodiocima, ne kriju ni u Studentskom kulturnom centru. Za glumce su ovakve predstave izazov, ali I su se u njemu odlično snašli.
Predstave Mučenici I Beogradska trilogija sa prevođenjem će još nekoliko puta biti izvedene, kažu iz studenstkog kulturnog centra. Projekat “Pozorište za sve“ podržalo je finansijski Ministarstvo kulture I informisanja. Inače, gradsko udruženje gluvih I nagluvih ima oko 400 članova, ali se smatra da je u Nišu oko 1000 ljudi koji imaju neki vid smetnje sa sluhom.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.