Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 07:16

U SELU LUZINO OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA VAMPIRA! Glave im bile ODSEČENE i stavljene između nogu, a u USTIMA...

Otkriveno 450 kostura

Masovna grobnica u kojoj je sahranjeno više od 400 navodnih vampira otkrivena je tokom radova na putu u Poljskoj.

Do jezivog otkrića došlo je u selu Luzino na severoistoku zemlje, a dosad je potvrđeno oko 450 pronađenih kostura čije su glave odsečene i položene između nogu, a u ustima im je bio novčić. Reč je o praksi koja je bila uobičajena u 19. veku jer se verovalo da se tim postupkom otklanja "vampirska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kletva".

Arheolog Macej Stromski rekao je kako je ovo otkriće masovne grobnice onih za koje se verovalo da su nakon smrti izlazili iz grobova, pa su im meštani sekli glave kako bi ih sprečili da se "bude iz mrtvih", prenosi Dejli mejl podsećajući da su slična otkrića zabeležena u Poljskoj i prošle godine.

Među telima su pronađeni i kosturi žene "vampirice". U njenom naručju pronađena je lobanja malenog deteta. Takođe, u oko trideset odsto grobnica pronađene su "ograde", odnosno cigle oko pokojnikovih nogu, ruku i glave, pretpostavlja se, kako ne bi pobegao.

Još u 17. veku arheolozi su u selu Pien također pronalazili "vampirske" leševe, jedan od njih, žena, imala je svilenu kapu, što je ukazivalo da je bila iz višeg staleža. List podseća da mit o "nemrtvima" dolazi iz centralne Evrope, a prvi tragovi datiraju još iz 11. veka.

Osnova mita, o kojem je napisano na stotine romana, snimljeno stotine filmova i serija među kojima je svakako najpoznatiji "Drakula" Brama Stokera, jeste da mrtvi ustaju iz grobova pretvarajući se u krvožedna čudovišta koja terorišu žive.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.