U SAD počelo razmatranje regulisanja automobila bez vozača

Izvor: Blic, 12.Mar.2014, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SAD počelo razmatranje regulisanja automobila bez vozača

Kalifornijske saobraćajne vlasti počele su juče da razmatraju složena pitanja kako regulisati vožnju automobilima kojima upravljaju kompjuteri, a ne ljudi.

Kompjutersko upravljanje vozilima, što je donedavno bilo domen naučne fantastike, moglo bi biti komercijalno dostupno do kraja decenije.

Kompanija Gugl, već je izvela na puteve svoje modele opremeljene senzorima, a i veliki proizvođači automobila takođe isprobavaju svoje modele.

Kalifornijsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odeljenje za motorna vozila radi na pravilima kako kompanije mogu isprobavati tu novu tehnologiju.

Danas je ta služba održala javno saslušanje i tome kako integrisati autombile bez vozača u javni saobraćaj, a veći deo rasprave je bio usredsređen na pitanja privatnosti.

Kalifornijski zakon zahteva da vozila bez vozača beleže operacije tako da se ti podaci mogu iskoristiti za rekonstrukciju nesreće, a članovi organizacije za zaštitu potrošača kažu da takvi automobili ne smeju biti još jedan način za praćenje ljudi.

Takođe se raspravljalo bezbednosti takvih automobila i da li vlasnici znaju kako da ih bezbedno koriste.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Kako regulisati automobile bez vozača?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2014

Kalifornijske saobraćajne vlasti počele su danas da razmatraju složena pitanja kako regulisati vožnju automobilima kojima upravljaju kompjuteri, a ne ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.