Izvor: B92, 24.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Račku ubijeni teroristi"

Hag -- Danica Marinković je na suđenu Slobodanu Miloševiću u Hagu izjavila da su u Račku ubijeni pripadnici terorističke bande.

Svedok Danica Marinković je 27. svedok Miloševićeve odbrane, a bila je istražni sudija Okružnog suda u Prištini i obavila je istragu događaja u Račku. "Osim jednog dečaka, ne postoji nijedno dete koje je stradalo. Uz jednu ženu, za koju je ustanovljeno da je bila jedan od pripadnika OVK u Račku, s tri brata i ocem koji je bio komandant >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štaba OVK u tom rejonu, svi ostali su muškarci", rekla je ona.

"U istrazi je utvrđeno, pošto smo našli oružje, rovove, štab OVK u prisustvu posmatrača OEBS, a i na osnovu podataka SUP-a Uroševac, da su nastradali bili pripadnici terorističke bande koja je delovala u Račku, a ne civili. Pre toga, 15. januara, saznali smo iz iskaza očevidaca da je Račak bio veliko uporište", posvedočila je ona.

Prema njenim rečima, muškarci su bili u civilnoj odeći, ali su neki imali vojnički donji veš. Upitana da li su žrtve u Račku upotrebljavale vatreno oružje, ona je odgovorila da su barutne čestice nađene na 37 leševa, što ukazuje da su koristili oružje.

Na pitanje optuženog da li je tadašnji šef kosovske verifikacione misije Vilijem Voker mogao da vidi 16. januara ono što je ona videla dan kasnije, Danica Marinković je odgovorila. "Ono što je bila Vokerova verzija na TV, jaruga s leševima i saopštenje da je policija izvršila masakr nad civilima, ja to nisam videla. 15. januara 1999. ušla sam u selo i izvršila deo uviđaja. Našla sam oružje i, kada sam htela da nastavim, na nas je pucano. Dan kasnije pokušala sam da uđem u Račak sa ekipom za uviđaj i na mene je pucano. Kada smo ušli u selo 17. januara, obišli smo ceo Račak i nismo našli ni mesto ni tragove krvi niti išta od onoga što je Voker prikazao na TV", kaže ona.

Posle njenog svedočenja suđenje je prekinuto do 6 aprila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.