U RADOMIRA I MIRU PUCAO, A NJIHOVU MAJKU (73) ŽIVU ZAPALIO: Kričković osuđen za ubistvo srpskih civila nakon Oluje

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2021, 19:45

U RADOMIRA I MIRU PUCAO, A NJIHOVU MAJKU (73) ŽIVU ZAPALIO: Kričković osuđen za ubistvo srpskih civila nakon Oluje

Lišio je života tri osobe koje je poznavao od ranije, a koje nikog nisu ugrožavale.

Vrhovni sud potvrdio je prvostepenu presudu Županijskog suda u Rijeci čime je postala pravosnažna presuda kojom je Rajko Kričković osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva troje srpskih civila u selu Kijani kod Gračaca u avgustu 1995. godine.

Najviši sud je, ne objavivši identitet optuženog, istakao kako je Kričkoviću kao otežavajuću okolnost uzeto da je lišio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << života tri osobe koje je poznavao od ranije i da te osobe nikako nisu ugrožavale vojne akcije odnosno sigurnost pripadnika vojske kojoj je pripadao Kričković.

Kričkoviću je kao otežavajuća okolnost uzeto i što je treća žrtva zapaljena živa u kući, dodao je Vrhovni sud.

- Olakšavajuće je uzeta Kričkovićeva dosadašnja neosuđivanost i narušeno zdravstveno stanje, dok kao olakšavajuće nije uzeto učestvovanje u "Domovinskom ratu" jer je Kričković počinio ratni zločin kao učesnik Domovinskog rata. Uz to, Kričković se na temelju mobilizacijskih poziva priključio vojsci, a pre toga je pobegao u inostranstvo da bi izbegao mobilizaciju - dodao je Vrhovni sud.

'- Tako odmerena kazna odgovara stepenu krivice optuženika i opasnosti krivičnog dela. Izrečena kazna sadrži dovoljnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem dela prouzrokovao i dovoljnu društvenu osudu za počinjenje dela. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano - zaključio je Vrhovni sud.

Utvrđeno je da je Kričković, tokom Oluje na predelu Ljubovića, učestvovao u izvlačenju poginulih saboraca iz minskog polja te prisustvovao njihovoj sahrani u Zagrebu. Nakon toga se vratio u svoju jedinicu u Liku i obišao svoje selo Kričkovići gde je zatekao svoju zapaljenu kuću. Potom je pred komšijskom kućom zatekao Radomira (43 godine) i Miru (45) Sovilj i u njih pucao iz automatske puške, dok su nastojali da pobegnu od njega u šumarak.

Njihovu majku, tada 73-godišnjakinju, usmrtio je zapalivši kuću u kojoj se nalazila, utvrđeno je tokom suđenja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.