U Putinovim majicama do Časnog krsta

Izvor: Mondo, 19.Jan.2016, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Putinovim majicama do Časnog krsta

Širom Srbije na veoma niskim temperaturama pliva se za Časni krst na Bogojavljenje. U Zemunu patrijarh blagoslovio plivače. Među pobednicima i devetogodišnji Pavle Pavlović iz Niša.

Dejan Dimitrijević pobednik je današnjeg plivanja za časni krst u Zemunu. Dimitrijević je po četvrti put prvi došao do Časnog krsta, a kao pobednik dobio je krst, plašt i SVEBOR medalju. Nagrade mu je uručio patrijarh srpski Irinej, koji je prethodno služio liturgiju u hramu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Svetog Nikolaja i predvodio litiju.

Patrijarh je osveštao Dunav i dao blagoslov plivačima, kojih je ove godine bilo 280.

Foto: Tanjug, Srđan Ilić

U Dunav je bačen ledeni krst, u spomen žrtvama novosadske racije iz 1942. godine, a predsedniku SVEBOR saveza Srbije Cvijetku Stevanoviću uručena je gramata SPC za obnovu tradicionalnog plivanja za bogojavljenski krst, koji je u Zemunu održan 19. put.

Liturgiji, litiji i plivanju za časni krst prisustvovao je veliki broj gradjana, predstavnici opštine Zemun i princ Aleksandar Karađorđević.

Foto: Tanjug, Srđan Ilić

Takmičari koji su plivali za Časni krst, nosili su majice sa likom Vladimira Putina.

I u drugim gradovima Srbije pliva se od jutra...Mladi učenik Osnovne škole "Miroslav Antić" prvi je jutros stigao do Časnog krsta u Nišavi. Nadmetanje je organizovano kod Vrežinskog mosta u niškom naselju Donja Vrežina. Plivanje za Časni krst meštani tog dela Niša samoinicijativno organizuju već pet godina, a ovog puta su za krstom koji se baca sa Vrežinskog mosta zaplivali samo Pavle, njegov otac Batica i srednjoškolac Lazar Tričković (16).

Batica Pavlović kaže da je vreme presudilo da za Časnim krstom pliva znatno manje ljudi nego ranijih godina. "Nišava jeste mnogo hladna i struja je jaka, ali nismo želeli da prekinemo tradiciju", rekao je za Betu Batica Pavlović.

Dečak Pavle kaže da je voda bila ledena, ali da trenira vaterpolo već dve i po godine, tako da je mogao da pliva do krsta.

Temperatura vode u Nišavi, prema merenju Instituta za javno zdravlje u Nišu, jutros je iznosila 4,6 stepeni Celzijusovih.

Mladi su odneli pobedu i u Ćupriji, gde je Lazar Marković (19) prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta, na takmičenju  u reci Velikoj Moravi.

Krst je u Moravu spušten sa Velikog Mosta, a u takmičenju, na temperaturi od minus pet stepeni učestovao je 32 takmičara. Ove godine nije bilo devojaka.

Student Aleksandar Zečević (21) pobedio je u trci za Bogojavljenski krst u Čačku u konkurenciji 91 učesnika. Zečević je i prošle godine bio najbrži u trci u Zapadnoj Moravi u Čačku.

U takmičenju su prvi put učestvovali i takmičari iz drugih gradova - Kraljeva, Gornjeg Milanovca, Kragujevca, kao i pet oficira sa aerodroma u Ladjevcima.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.