U Port Sudan sleteo avion sa osam tona hitne medicinske pomoći

Izvor: B92, 30.Apr.2023, 16:57

U Port Sudan sleteo avion sa osam tona hitne medicinske pomoći

Avion sa osam tona hitne medicinske pomoći sleteo je danas u Sudan da bi opskrbio bolnice razorene u više od dve nedelje sukoba.

Zalihe su dovoljne za lečenje stotina ranjenih, pošto je broj civilnih žrtava nasilja širom zemlje premašio 400, preneo je AP.

Više od dve trećine bolnica u područjima gde se aktivno odvijaju sukobi je van funkcije, saopštilo je nacionalno udruženje lekara, navodeći da postoji nestašica medicinskog materijala, zdravstvenih radnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vode i struje.

Avion sa medicinskom pomoći poleteo je iz Jordana i sleteo u grad Port Sudan, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta. Zalihe, uključujući anestetike, zavoje i drugi hirurški materijal, dovoljne su za lečenje više od 1.000 ljudi ranjenih u sukobima, saopštio je MKCK.

"Nadamo se da ćemo ovaj materijal dostaviti nekim od 'najzaposlenijih' bolnica u glavnom gradu" Kartumu i drugim mestima gde je najneophodnije, rekao je Patrik Jusef, regionalni direktor MKCK-a za Afriku.

Sukob u Sudanu je izbio 15. aprila između nacionalne vojske i njenih paravojnih snaga i preti da gurne zemlju u građanski rat, navela je agencija. Sudanski lekarski sindikat, koji prati broj žrtava, saopštio je danas da je u protekle dve sedmice ubijeno 425 civila, a 2.091 ranjen.

Sudansko Ministarstvo zdravlja juče je saopštilo da je ukupan broj poginulih, uključujući borce, 528, a 4.500 ranjenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hitna pomoć stigla u Sudan, borbe se nastavljaju uprkos primirju

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Apr.2023

Avion sa osam tona hitne medicinske pomoći sleteo je danas u Sudan noseći zalihe za bolnice koje trpe brojne nestašice posle više od dve nedelje borbi između snaga vernih suparničkim generalima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.