U Podgorici održan protest protiv rasizma

Izvor: VOA, 08.Jun.2020, 23:50

U Podgorici održan protest protiv rasizma

Nekoliko desetina gradjana protestovalo je kasno u ponedjeljak u Podgorici u znak podrške protestima koji se širom svijeta održavaju protiv rasizma u svijetu nakon ubistva afroamerikanca Džordža Flojda u SAD. Protest pod nazivom Ne mogu da dišem, počeo je kod Sahat kule, odakle su okupljeni prošetali do Trga nezavisnosti da bi uputili apel za globalnu i lokalnu društvenu pravdu, jednakost, slobodu, mir i poštovanje ljudskih prava. “Nemoguće je pobrojati sva fašistička i rasistička zvjerstva u novijoj takozvanoj modernoj istoriji”, navodi se u proglasu i dodaje da “mi sa Balkana nismo ništa naučili iz naše skorije istorije”. Noseći transparente “Tišina je globalno ropstvo”, “Predrasude o Romima su takodje rasizam”, “Globalno je lokalno”, “Ne mogu da dišem”, učesnici protesta poručili su da “nema sumnje da u svim našim lokalnim balkanskim fašistima čuče i rasisti”, prenijeli su lokalni mediji. “Zato je Flojd i naš. Mi sam Balkana znamo cijenu njegovog života”, poruka je učesnika protesta, organizovane od strane neformalne grupe aktivista za ljudska prava.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Podgorici održan protest "Ne mogu da dišem"

Izvor: B92, 09.Jun.2020, 08:28

U Podgorici je u ponedeljak održan mirni protest "Ne mogu da dišem" kao podrška protestima protiv rasizma koji se održavaju u SAD i širom sveta...Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "Ne mogu da dišem", "Silence is global slavery ("Ćutanje je globalno ropstvo"), "Black...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.