U Pirotu počela obnova fasada

Izvor: RTS, 02.Nov.2018, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pirotu počela obnova fasada

U okviru programa poboljšanja energetske efikasnosti, zajedničkim sredstvima lokalne samouprave i stambene zajednice, u Pirotu je počela obnova fasade na prvoj zgradi koja je ispunila zakonske uslove. Grad će radove finansirati sa 80% od ukupne vrednosti rekonstrukcije, a do sada se na ovaj konkurs prijavilo 14 stambenih zajednica.
Šezdesetak godina stara zgrada i urađena projektna dokumentacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bila je prednost stanara u centru Pirota da prvi dobiju sredstva za sufinansiranje rekonstrukcije fasade. Do sada su se, kažu sami snalazili i svojim parama, pre nekoliko godina sanirali unutrašnju stranu, zato im ova pomoć mnogo znači.

"11 stanova ima i naš deo je 20% od milion 470 hiljada, dakle, oko 27 hiljada po stanu će biti naš deo", objašnjava Zoran Mijalković, stanar i upravnik zgrade. I stanari zgrade u naselju „Češalj" u kojoj od 1975. godine nije bilo većih ulaganja pa je fasada počela da se obrušava, spremni su za početak radova.
"Baš, pre svega,iz praktičnih razloga - da se uštedi na energiji, grejanju - to je u stvari glavni razlog, ja se nadam da će tako biti", kažu Piroćanci.
"To je bila želja svih stanara. Ukupno imamo 66 stanova i jednoglasnom odlukom smo se saglasili svi da hoćemo da radimo tu izolaciju, energetsku efikasnost...kako god", dodaje Bratislav Jovanović, stanar i upravnik zgrade.
U odeljenju za urbanizam kažu da su zadovoljni dosadašnjim odzivom stambenih zajednica za sufinansiranje radova na obnovi fasada.
"Bio je javni konkurs - uzelo je više stambenih jedinica učešće i prijavili su se za izradu projektne dokumentacije. Grad Pirot je izdvojio u budžetu nešto više od 13 miliona dinara", ističe Zoran Krstić, načelnik za urbanizam u GU Pirot.
Prevashodni cilj ove akcije je povećanje energetske efikasnosti - što omogućava uštedu oko 30% energije. Time će stanari imati toplije prostorije, manje račune i bolje uslove stanovanja, a grad - lepši i uređeniji izgled.
 
 
 
 
 
 
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nastavlja se obnova fasada, raspisan novi tender za obnovu kuće Mileve Marić

Izvor: Radio 021, 03.Nov.2018, 12:28

Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je novu javnu nabavku za obnovu kuće u Kisačkoj 20 u kojoj je jedno vreme boravila poznata matematičarka Mileva Marić sa mužem Albertom Ajnštajnom...Kuća je pripadala porodici Marić i stara je više od 100 godina. Dugo postoji ideja da postane muzej,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.