Izvor: B92, 05.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U PONEDELJAK FORMIRANJE ISTRAZNE GRUPE EU ZA URANIJUM?

Londonski Indipendent u petak pise da je Svedska, zemlja koja predsedava Evropskom Unijom, podrzala formiranje medicinske radne grupe za ispitivanje posledica osiromasenog uranijuma i najavila da bi ta grupa mogla da se formira vec u ponedeljak. Tajms navodi da su istragu o mogucim posledicama tog oruzja na zdravlje svojih vojnika ili zatrazile, ili vec pokrenule Italija, Francuska, Spanija Portugal, Belgija Holandija, Finska, Grcka i Turska, prenosi Radio BBC u emisiji na srpskom jeziku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Britanija se toj grupi zemalja nije prikljucila jer se, kako tvrdi ministarstvo odbrane nijedan od njenih vojnika posle sluzbe u Bosni ili na Kosovu, nije zalio na zdravstvene probleme, koji bi se povezali sa misijom na Balkanu. Tajms, medjutim, prenosi izjavu predsednika Udruzenja veterana zalivskog rata, Larija Kamoka da se tom udruzenju javilo desetak vojnika zaleci se na zdravstvene probleme posle povratka sa Kosova. Bolesti na koje su se zalili mogu biti posledica osiromasenog uranijuma, iako nista nije do kraja jasno, kaze Lari Kamok u Tajmsu. Indipendent citira portparola NATO Marka Lejtija da nema dokaza da osiromaseni uranijum izaziva leukemiju ili neki drugi oblik raka. Slicnu procenu u Gardijanu iznosi i profesor Brajan Sprat sa Oksfordskog univerziteta, koji ipak naglasava da se zdravstveno stanje vojnika mora pratiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.