U PISMU ZA MAKRONA ODSEČENI PRST, ALI I METAK Odmah se alarmirale službe - šta sve stiže u Jelisejsku palatu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 19:09

U PISMU ZA MAKRONA ODSEČENI PRST, ALI I METAK Odmah se alarmirale službe - šta sve stiže u Jelisejsku palatu?

Svako može da se obrati sa svojim žalbama, pritužbama, primedbama i molbama. Slanje ovih pisama je, čak, besplatno i adresiraju bez poštanske markice.

Prijemna poštanska služba u Jelisejskoj plati dobila je u pismu odsečen ljudski prst. Ovu bizarnu vest saopštio je na svom sajtu nedeljnik "Valer aktijel". Ističe se da je alarmirana policija koja je preuzela prst. Službenici predsedničke palate su prst prethodno odmah stavili u led u frižider, da bi se evenutalno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sačuvao.

Naglašava se i da je osoba koja je poslala prst identifikovana i da je angažovana odgovarajuća zdravstvena služba. "Valer aktijel" je naveo i da Jelisejska palata nije želela da komentariše ovaj događaj. Pismo je navodno primljeno između 9. i 10. jula.

Ovaj nedeljnik je inače poznat po krajnje desničarskoj orijentaciji. Drugi mediji u Franuskoj se u principu nisu "zakačili" za ovu vest.

Francuski predsednik, inače, dobija i do hiljadu pisama dnevno. U proseku, na njegovu adresu u Jelisejskoj palati stiže mesečno oko 20.000 koverata, dok je na njegovu suprugu Brižit adresirano oko 4 do 5 hiljada. To znači da francuski šef države za vreme petogodišnjeg mandata primi preko milion pisama. U vreme vanrednih situacija, kao što su pandemija ili atentati, stizalo je i do 20.000 koverata dnevno.

Građani u ovim pismima iznose sve i svašta, od žalbi na komšije do, na primer, zahvalnosti medicinskim radnicima tokom pandemije. Ljudi na ovaj način žele da reše neki administrativni problem, ali se žale i na nasilje u braku, visok porez, skup život, sporove s bankama, mobing na poslu,  probleme sa zdravstvenim službama... Na direktne zahteve za invervencijama predsednika otpada preko 60 odsto pisama. Slede zatim izneta mišljenja, u kojima su u većini kritike, a najmanji deo odnosi se na pohvale.

Svako može da se obrati sa svojim žalbama, pritužbama, primedbama i molbama. Slanje ovih pisama je, čak, besplatno i adresiraju bez poštanske markice. Naravno, komunikacija je omogućena i elektronskom poštom, što je još lakše. Ima i intervencija preko društvenih mreža i poziva telefonom. Među pošiljaocima su najrazličitiji uzrasti i zanimanja, iz svih uglova Francuske.

Zanimljivo je da se sadržaj upućenih pisama, uz kontrolu nadležnih službi za slobodu izražavanja, analizira, a to kasnije služi za pripremu obraćanja predsednika Makrona javnosti. U službi radi oko osamdesetak osoba, pisma otvaraju s rukavicama i maskom, a koverte prethodno prolaze kroz detektor. Odgovara se sistematski na svako pismo, osim ako je nečitko ili ako se radi o direktnim uvredama. Odgovori su često tipski, ali se oni koji ih pišu potrude i da pošaljju konkretnu poruku. Ukoliko neko pominje, na primer, samoubistvo ili neku drugu alarmantu situaciju, ili upućuje pretnje, odmah se angažuju odgovarajuće službe. Tokom 2020. preneto je da je u jednom pismu čak bio i metak.

Policija i sud reaguju na pretnje. Tako je jedan 31-godišnjak u jeku krize s "žutim prslucima" zbog direktnih pretnji po život osuđen na tri meseca uslovnog zatvora. Osamdesetogodišnjak, koji je u pismu upućenom Jelisejskoj palati, zapretio i predsedniku i njegovoj supruzi, kažnjen je takođe uslovno.

Na pisma predsednik lično odgovara veoma retko, ali se i to dogodi. Pričalo se da je Nikola Sarkozi bio dosta zainteresovan za ova pisma, i da je o njihovom sadržaju ponekad uveče čak pričao sa svojom suprugom. Fransoa Oland je sa sobom za vikend na razmatranje nosio određeni broj pisama koje bi mu, na njegov zahtev, prethodno odabrali kao najzanimljivija ili najurgentnija.  Čak je i lično primio u Jelisejskoj palati nekoliko pošiljalaca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.