U OVOM DELU SRBIJE IZMERENO MINUS 27: Ledeni dani okovali zemlju, ali je ovde definitivno najgore

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2024, 13:51

U OVOM DELU SRBIJE IZMERENO MINUS 27: Ledeni dani okovali zemlju, ali je ovde definitivno najgore

Meštani kažu da su navikli i da su zime nekada bile još oštrije, a navikli su i mališani koji redovno pohađaju nastavu uprskom velikoj hladnoći

Srbiju su okovali ledeni dani, temperature retko u kom gradu da pređu u plus, ali ipak zna se gde je najhladnije i "najledenije". U selu Karajukića Bunari kod Sjenice koju nazivaju srpskim Sibirom, izmereno je čak minus 27 stepeni.

.

- Nastava se odvija normalno, ali su prevoznici koji dovoze đake malo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kasnili zbog smrzavanja nafte u vozilima. Naši đaci su navikli na ove zimske uslove, toplo se obuku i ne smeta im zima. To su pravi borci od malih nogu. Ono što smo mi učinili jeste da je u školi renovirana stolarija, pa učenici borave u toplim prostorijama što je i najvažnije - rekao je Muzafer Bibić direktor osnovne škole u selu Karajukića Bunari.

Na Pešterskoj visoravni živi oko 3.500 stanovnika, sela još uvek nisu potpuno pusta ali surovi uslovi utiču na mlade ljude da se sve češće sele u grad. Oni koji su ostali bave se stočarstvom i školuju decu. Postoji jedna matična škola i šest isturenih odeljenja, a nastavu pohađa sa sve predškolcima oko 300 dece.

Selo Karajukica bunari najledenija je tačka Srbije, 2006. godine bila je drugo po redu najhladnije mesto na Balkanu sa izmerenih - 39,5 stepeni, a veći minus zabeležen je samo na Igmanu sa temperaturom -42,5.

Srbija Danas/GSZ/P.S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.