U OVOM DELU EVROPE NOĆAS JE -35 STEPENI: Ledeni talas se širi, a EVO KAKO ĆE UTICATI NA VREME U SRBIJI

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 00:14

U OVOM DELU EVROPE NOĆAS JE -35 STEPENI: Ledeni talas se širi, a EVO KAKO ĆE UTICATI NA VREME U SRBIJI

I Srbiju očekuje zahlađenje, ali ne ono zimsko.

I dok je nad jugom Evrope i našim područjem pravo prolećno vreme, uz temperature i iznad 20°C, ledena vazdušna masa zahvatila je krajnji sever i severoistoka kontinenta, ali i Rusiju.

Temperature na severu Finske i Švedske opale su na -30°C, a biće i još hladnije, naročito nad Laponijom, piše Telegraf.

Još ledenije je na severu evropskih dela Rusije, temperature su opale na -35°C.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Inače, ledena vazdušna masa zahvatiće i veći deo ostalih predela evropskog dela Rusije, uz temperature u drastičnom padu, a na širem područje Moskve temperatura će biti u padu na -25°C u jutarnjim časovima.

Prethodnih dana serija snažnih ciklona donela je Rusiji i veoma obilne snežne padavine, dok je sada iz Sibira i iz polarnih predela usledio prodor ledene vazdušne mase.

Veoma hladno vreme nastaviće se i tokom sledeće sedmice u Rusji i u Moskvi, a ponovo će u nekoliko serija biti i obilnih snežnih padavina, uz jake vetrove.

Iako se narednih dana zahlađenje očekuje i na našem području, ne očekuje se prodor ledenog vazduha sa severa i istoka Evrope, već do našeg područja preko Alpa prodorom hladnog fronta uslediti priliv vazdušne mase sa severozapada Evrope i Atlantika, tako da se očekuje zahlađenje, ali ne ono zimsko.

Sneg će biti rezervisan samo za planinske predele Srbije.

Inače, Evropa se ovih dana susreće sa ekstremnim pojavama.

I dok je na jugoistoku Evrope i u Srbiji temperatura dostizala 23°C, oblast Atlantika pogodila je snažna orkanska oluja, dok se centralni Mediteran i oblast Jadrana pogodili veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom.

Ovogodišnji deo zime širom Evrope i u Srbiji bio je i više nego blago vreme, što nije slučaj na severu i istoku Evrope, koji su okovami snegom i ledom, neretko padom temperature na vrednosti od -40 do -30°C.

Izvor: Srbija Danas/ALO!/Suzana Trajković/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.