U Nemačkoj uhapšen Srbin koji je osuđen u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 05.Apr.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nemačkoj uhapšen Srbin koji je osuđen u Hrvatskoj

ZAGREB - Bivši pripadnik milicije SAO Krajine Renato Petrov, koji je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Škabrnji kod Zadra 1991. godine, danas je uhapšen u Diseldorfu u Nemačkoj, na osnovu Interpolove poternice, potvrđeno je iz direkcije hrvatske policije.

Petrova je na 20 godina zatvora 1995. godine osudio Županijski sud u Zadru, a tu je presudu tri godine kasnije potvrdio i vrhovni sud. Ako bude izručen Hrvatskoj, moći će po zakonu tražiti obnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postupka.

Uz njega, maksimalne kazne od 20 godina zatvora dobilo je još 15 optuženih, koji nisu bili prisutni. Na suđenju je jedino bio Jovan Badžoka, koji je, iako je u vreme događaja bio u susednom selu, osuđen na deset godina zatvora.

Hrvatska strana tvrdi da su u Škabrnji, nakon zauzeća sela 18. novembra 1991. godine, pripadnici srpskih dobrovoljačkih jedinica i JNA pobili 43 vojnika i civila.

Osim Badžoke, za događaj u Škabrnji osuđena je Zorana Banić, koja je izručena Hrvatskoj 2001. godine iz Švajcarske i zatražila obnovu postupka, pa je 2004. osuđena na šest godina zatvora u trećem suđenju.

Zbog sumnje u umešanost u masakr u Škabrnji, košarkaški trener Ernest Rađen proveo je u zatvoru skoro dve godine pre nego što je oslobođen. Takođe, više od godinu dana u zatvoru je proveo bivši pripadnik Teritorijalne odbrane Milenko Radak, zbog iste sumnje, ali je kasnije pušten.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Nemačkoj uhapšen Srbin koji je osuđen u Hrvatskoj

Izvor: SrbijaNet.rs, 05.Apr.2011

Bivši pripadnik milicije SAO Krajine Renato Petrov, koji je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Škabrnji kod Zadra 1991. godine, danas je uhapšen u Diseldorfu u Nemačkoj, na osnovu Interpolove poternice, potvrđeno je iz direkcije hrvatske policije. Petrova je

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.