U Nemačkoj studentima nude da menjaju prebivališta zbog izbora; Vesić: Eto prilike za Kurtijeve lobiste

Izvor: B92, 09.Mar.2024, 16:14

U Nemačkoj studentima nude da menjaju prebivališta zbog izbora; Vesić: Eto prilike za Kurtijeve lobiste

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prokomentarisao je informaciju da u Nemačkoj studentima daju prebivališta tokom izbora.

"Saznali smo danas zahvaljujući tekstu iz Vremena da nemački univerziteti otvoreno nude svojim studentima da promene prebivalište u okviru kampanje "92 dana" kako bi glasali protiv desnice na predstojećim izborima", napisao je Vesić.

"Eto prilike za Kurtijeve lobiste i osvedočene protivnike Srbije Stefana Šenaha, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Andresa Šidera i Mihaila Rota da osude ovakvu praksu u Nemačkoj, da podnesu rezoluciju Evropskom parlamentu i da traže međunarodnu istragu", napisao je na svom Tviter (X) nalogu.

"U Nemačkoj ovu akciju promene prebivališta birača oni nazivaju odbranom demokratije. U Srbiji bez ijednog dokaza da se to dogodilo traže međunarodnu istragu. Oni veruju da je u Nemačkoj sve dozvoljeno kada je odbrana Rotove fotelje i vlasti njegove stranke", dodao je Vesić.

Podsetimo, sedam univerziteta u nemačkoj pokrajini Tiringiji pokrenulo je inicijativu "92 dana", u okviru koje nude novac studentima da promene prebivalište na mesto studiranja, kako bi mogli da učestvuju na predstojećim pokrajinskim izborima, pošto u tom delu zemlje jača Alternativa za Nemačku (AfD).

Prema pisanju nemačkih medija, univerziteti nude studentima za prebacivanje prebivališta u Tiringiju od 100 do 300 evra, a sve pod motom "jačanje demokratije", piše Fokus.

Preregistrujte se, obezbedite bonus, uključite se, glasajte, ojačajte demokratiju - slogan je inicijative "92 dana", koja je pokrenuta pod nadzorom Ministarstva nauke na čelu sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD), čiji je lider kancelar Olaf Šolc.

Ministarstvo nauke Tiringije je istaklo da izjave i aktivnosti univerziteta moraju biti partijsko-politički neutralne.

"S naše tačke gledišta, univerziteti učestvuju u navedenim društvenim kampanjama u dozvoljenim granicama", rekao je neimenovani portparol pokrajinskog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.