U NIGERU JE POTREBNO PONOVO USPOSTAVITI USTAVNI POREDAK Lavrov osudio prevrat pa prozvao Zapad zbog dvostrukih aršina

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2023, 22:02

"U NIGERU JE POTREBNO PONOVO USPOSTAVITI USTAVNI POREDAK" Lavrov osudio prevrat pa prozvao Zapad zbog dvostrukih aršina

Važna poruka ruskog ministra spoljnih poslova.

Rusija smatra da je u Nigeru neophodno ponovo uspostaviti ustavni poredak, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Potvrđujemo našu poziciju da je u Nigeru neophodno ponovo uspostaviti ustavni poredak - rekao je Lavrov u intervjuu za ruski "Prvi kanal" na marginama samita "Rusija-Afrika".

Ruski ministar je skrenuo pažnju na dvojaku ocenu prevrata od strane zapadnih država.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Prevrat u Nigeru je osudio američki državni sekretar Entoni Blinken, Englezi su osudili, generalni sekretar UN - svi oni su rekli da je nedopustivo da se vlast menja nedemokratskim putem. S tim u vezi, naravno, seti se čovek februara 2014. godine i prevrata u Ukrajini kada su na naša zapanjena pitanja Zapadu, garantu sporazuma koje je opozicija prekršila, zbog čega ne mogu da nateraju opoziciju na poredak, neodređeno odgovarali da je demokratski proces nekada nepredvidiv - rekao je Lavrov.

Procenite sami kako se naše zapadne kolege odnose prema prevratima koji se dešavaju daleko a kako prema onima koje sami organizuju, rekao je on.

Podsetimo, vojska Nigera je na nacionalnoj televiziji saopštila da je predsednik Mohamed Bazum smenjen i da su granice zatvorene, kao i da je proglašen policijski čas.

Vojska predsedničke garde je prethodno blokirala predsedničku palatu u glavnom gradu Nijameju. Bazumova kancelarija saopštila je da vojska zemlje nije podržala antidržavnu pobunu jednog broja vojnika i postavila im "ultimatum".

Komanda Oružanih snaga Nigera izrazila je solidarnost sa vojnim pobunjenicima, navodi se u saopštenju komande.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.