U NBS otvorena izložba Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske “Odgovorno u kulturi”

Izvor: Telegraf.rs, 05.Apr.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U NBS otvorena izložba Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske “Odgovorno u kulturi”

Foto: Promo

Dela iz bogate umetničke kolekcije Vojvođanske banke autora Milana Konjovića, Milana Kečića, Stojana Trumića, Milana Kerca, Zorana Petrovića i drugih proslavljenih nacionalnih slikara danas su prvi put predstavljena beogradskoj publici na otvaranju izložbe „Odgovorno u kulturi“ u Narodnoj banci Srbije.

Foto: Promo

Na postavci, organizovanoj u okviru istoimenog projekta Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske, predstavljene su  33 odabrane  >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << slike najznačajnijih domaćih umetnika druge polovine XX veka.

Izložba će biti otvorena za javnost, te će svi ljubitelji umetnosti, do 12. maja  besplatno moći da uživaju u postavci u izložbenom prostoru NBS-a,  svakog radnog dana u intervalu od 10 do 18 časova. Nakon toga će u okviru „Karavana slika“ nastaviti svoj put i obići najveće gradove u Srbiji.

Foto: Promo

- Priliku da u Beogradu po prvi put izložimo ova vredna i pažljivo odabrana dela dugujemo našim partnerima iz Galerije Matice srpske, ali i Narodnoj banci Srbije koja nam je ustupila izložbeni prostor. Stručnjaci Galerije su dali značajan doprinos i uložili puno truda kako bi se bogata kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradila i predstavila javnosti. Želim da im se zahvalim, jer sada uz njihovu podršku izlažemo 33 slike, dok istovremeno radimo na obradi i valorizaciji preostalih 600 dela, koliko ih ima u kolekciji - rekla je Zorica Džida, direktorka Sektora društveno odgovornog poslovanja Vojvođanske banke.

Foto: Promo

Ona je istakla da će u narednih nekoliko meseci putujući „Karavan slika“ obići više gradova u Srbiji, i da je jedan od ciljeva projekta „Odgovorno u kulturi“ da dela iz kolekcije Banke budu dostupna svim ljubiteljima umetnosti u našoj zemlji.

- Vojvođanska banka će zajedno sa partnerima iz Galerije Matice srpske nastaviti da radi na očuvanju pravih vrednosti. Ljudi u galerijama ne gledaju samo slike i eksponate. Ovde saznaju i uče o svom nacionalnom nasleđu - kulturi i tradiciji. Zbog toga je podrška kulturnom životu Srbije jedan od prioriteta društveno-odgovornog poslovanja naše banke - dodala je Džida.

Foto: Promo

- Izuzetno nam je drago što imamo priliku da u prostoru Narodne banke Srbije predstavimo saradnju Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke. Izložba „Odgovorno u kulturi” je izbor najreprezentativnijih i najboljih dela koji ukazuje na umetničke vrednosti sakupljene pod krovom banke u proteklih pola veka i pokazuje njihov odgovoran odnos prema kulturnom nasleđu - podvukla je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i dodala da istovremeno, ove 33 slike ilustruju tokove i domete nacionalne likovne umetnosti druge polovine 20. veka na našim prostorima te su osnov za razumevanje istorije umetnosti te epohe.

Foto: Promo

Ona je iskoristila priliku da se još jednom zahvali Vojvođanskoj banci na poverenju koje je ukazala Galeriji izabravši je za partnera u tako važnom poslu obrade i prezentacije dela nacionalne kulturne baštine.

- Takođe im čestitamo na spremnosti da deo svoje kolekcije i svog blaga podele i sa beogradskom publikom. Verujem da će Beograđani uživati u izložbi, a da će saradnja Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske opravdati nagradu Business & Art koju smo nedavno dobili od časopisa Diplomacy & Commerce - dodala je dr Palkovljević Bugarski.

(Telegraf.rs/PR)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.