U Mađarskoj skuplje gorivo za neke strane tablice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2022, 15:15

U Mađarskoj skuplje gorivo za neke strane tablice

U Mađarskoj od petka, automobili sa stranim registarskim tablicama mogu točiti na mađarskim benzinskim pumpama samo po tržišnim cenama, a ne kao do sada po sniženoj ceni od 480 forinti, kao ranije.

Međutim, prema vladinoj uredbi, srpska i slovenačka vozila i dalje imaju pristup gorivu po zvaničnoj ceni od 480 forinti po litru, sa obrazloženjem da i u ovim zemljama cenu goriva određuje vlada a ne tržište.

Prema propisu, niža cena se određuje na kasi benzinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pumpe, gde na zahtev vozači moraju pokazati potvrdu o registraciji. U praksi međutim, situacija u Mađarskoj je konfuzna od petka, tojest od stupanja uredbe na snagu,.

Prema informacijama, na nekim pumpama naplaćuju skuplju tržišnu cenu za automobile sa srpskim registracijama, dok na drugim po nižoj ceni po kojoj gorivo kupuju i mađarski državljani. Šel je u ponedeljak privremeno zatvorio nekoliko benzinskih stanica u Mađarskoj.

Asocijacija nezavisnih benzinskih pumpi Mađarske uputila je u petak otvoreno pismo mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, u kojem ističu da je uredba nejasna, da se ne može nedvosmisleno tumačiti ili da nije tehnički izvodljiva.

Naglašavaju i da je diskriminativan prema vlasnicima stranih automobila i da ne daje pravni osnov da osoblje benzinskih pumpi proverava putne isprave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.