Izvor: B92, 13.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U MAKEDONIJI POTPISAN SPORAZUM

Dvadesetak munuta nakon 17 sati lideri kljucnih politickih stranaka u Makedoniji Georgijevski, Crvenkovski, Dzaferi i Imeri potpisali su okvirni dogovor za politicko resenje krize, javlja dopisnik Radija B92 Safet Bisevac. Pored njih, dokument je potpisao predsednik Trajkovski pod cijim patronatom su vodjeni pregovori kao i medjunariodni posrednici Fransoa Leotar i Dzejms Perdju koji su pripremili ovaj mirovni dogovor. Cinu potpisivanja prisustvovali su prvi covek NATO Dzordz Robertson, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana, kao i predsedavajuci OEBS i EU Mirce Dzoana i Luj Misel. U kabinetu makedonskog predsednika Trajkovskog kazu da je do kasnjenja potpisivanja dogovora doslo iz tehnickih razloga i duzine prethodnih sastanaka koje su Robertson i Solana imali s makedonskim drzavno-politickim vrhom. Potpisivanje je pratio i mali incident jer se jedan od potpisnika sporazuma Arben Dzaferi prisutnima obratio na albanskom. Premijer Ljupco Georgijevski tada je demonstrativno napustio mesto gde su lidrei davali izjave, a makedonski predsednik Boris Trajkovski je u posebnoj izjavi ocenio da je potez Dzafegija sitna provokacija i profiterstvo. On je ocenio da je dokument koji je potpisan ne samo politicki dogovor vec i dogovor o miru koji ce omoguciti prosperitet drzave.

Robertson je najavio da ce vec u ponedeljak kasno uvece u Briselu sazvati Savet ambasadora zemalja-clanica NATO da bi bila doneta odluka o pocetku operacije razoruzavanja pripadnika ONA. UU utorak bi predsednik Trajkovski trebalo da objavi amnestiju za pripadnike ONA koji nisu pocinili zlocine za koje je nadlezan sud u Hagu, a istovremeno ce politicki lider ONA Ali Ahmeti potpisati izjavu da ONA prihvata razoruzanje. Specijalni izalanik NATO Piter Fajt potpisace izjavu o medjunarodnim garancijama za oba procesa, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.