U LOZNICI EVAKUISANO 1.200 LJUDI

Izvor: Kurir, 03.Dec.2010, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U LOZNICI EVAKUISANO 1.200 LJUDI

BEOGRAD - U toku noći vodostaj na Drini u Loznici i Ljuboviji i na Limu u Prijepolju je stagnirao, ali je situacija teška. U Loznici je oko 1.200 stanovnika evakuisano iz svojih domova, dok je u Prijepolju i Brodarevu evakuisano 58 ljudi, izjavio je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

- Više od 700 građana i 80 pripadnika Sektora za vanredne situacije sinoć je u Loznici radilo na učvršćivanju bedema i cele noći su trajali radovi - precizirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je Marić.

- Angažovana je i mehanizacija i javna komunalna preduzeća i oko 100 pripadnika Sektora za vanredne, situacija kao i specijalistički tim iz Novog Sada i ljudstvo za upravljawe rizikom - istakao je Marić.

On je istakao da Gradski štab za vanredne situcije u Loznici funkcioniše neprekidno i situacija se prati iz minuta u minut ali je teško predvideti kako će se situacija dalje odvijati.

Ugroženi stanovnici su, prema njegovim rečima, uglavnom potražili smeštaj kod prijatelja i rođaka a oko 100 ljudi su evakuisali pripadnici Sektora za vanredne situacije.

- Ostali su nakon upozorenja gradskog štaba za vanredne situacije potražili smeštaj kod prijatelja, rođaka, a organizovan je i prihvat za one koji takvu alternativu nemaju - rekao je Marić.

Nabujali Lim srušio most

Nabujala reka Lim srušila je sinoć most u Brodarevu kod Prijepolja koji je predstavljao jedinu vezu sa gradom za veliki broj naselja na desnoj obali reke.

Opština Prijepolje je usled neprestanog rasta nivoa reke sinoć u 22 sata proglasila vanredno stanje. U toj opštini je tokom dana evakuisano više od 50 ljudi, a zbog novog rasta nivoa Lima strahuje se da će broj evakuisanih biti znatno veći.

Saobraćaj u ugroženoj oblasti je redukovan, pa je sinoć zabranjen protok vozila na magistralnom putu Prijepolje - Bijelo Polje, a vozila se usmeravaju na alternativni pravac preko Jabuke i Pljevalja. U opštini Prijepolje se pod vodom nalazi nekoliko stotina kuća, najviše u prigradskim naseljima Brodarevu, Ivanju i Zalugu.

Otvoren put Prijepolje-Bijelo Polje

Za saobraćaj je ponovo, usled blagog povlačenja Lima i njegove stagnacije, otvorena deonica magistralnog puta Prijepolje-Bijelo Polje u mestu Strugovi. Ta deonica je privremeno bila zatvorena zbog izlivanja Lima.

Nivo Lima kod Prijepolja opao je tokom noći za 30 santimetara, a jutros u stanici Hidrometeorološkog zavoda izmeren nivo od 340 santimtara.

U Hrvatskoj najgore stanje u Metkoviću

Povišen nivo reka izaziva poplave po Hrvatskoj, a na mnogim rekama proglašeno je vanredno stanje odbrane od poplava. Najgore je u Metkoviću koji je još pod vodom iako se Neretva, dostigavši najveći nivo u zadnjih 50 godina, počela povlačiti. Pod vodom je preko 700 kuća, deo grada na desnoj obali skoro je u potpunosti pod vodom, dok je nivo vode na ulicama u centru grada bio i 40 santimetara.

Meštani su noć proveli spašavajući svoje kuće i imovinu, što im je otežavala i činjenica da u delovima grada nije bilo struje. Kako je smanjen dotok vode u akumulaciono jezero hidroelektrane Mostar, manje se vode ispušta i u Neretvu.

Zbog visokog nivoa mora u Opuzenu nivo Neretve se podigao za desetak santimetara. Na ulaze u dvorišta i kuće postavljeni su džakovi s peskom, dok se iz poplavljenih kuća voda izbacuje pumpama.

More preti i većem delu Dalmacije. Plima i veliki talsi prouzrokovali su poplave u naseljima na šibenskoj rivijeri od Rogoznice do Murtera, a poplavljeni su i objekti u Seget Vranjici kod Trogira.

Drina se izlila u Mačvi

Reka Drina tokom noći izlila se u mačvanskom selu Prnjavoru i poplavila 80 domaćinstava i preko hiljadu hektara oranica. Prema navodima direktora šabačke Direkcije za poljoprivredu Predraga Srdanovića, očekuje se da poplavni talas postigne maksimum u popodnevnim časovima.

- Tokom noći evakuisali smo 160 građana i spasli 600 tovnih junica, 120 krava, mnogo svinja i ovaca. Ugroženo je nekoliko kilometara obale pa su svi muškarci na liniji odbrane - rekao je Srdanović agenciji Beta.

On je naveo da su evakuisani građani smešteni kod rodbine u selu a stoka u zemljoradničkoj zadruzi i privatnim stajama. Selo Prnjavor nalazi se na magistralnom pravcu Šabac-Loznica.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.