U Kraljevu ponovo procvetala jabuka

Izvor: RTS, 16.Avg.2018, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kraljevu ponovo procvetala jabuka

Pre tri dana emitovali smo prilog iz Čačka o jabuci koja je ovih dana cvetala po drugi put. To se ponovilo ovih dana i u Kraljevu, u naselju Ratarsko imanje.
Na jednom stablu - zreli plodovi i novi cvetovi. Sredinom avgusta, jabuka je ucvetala kao u sred proleća.
"Za mojih 80 godina nisam imao prilike tako nešto da vidim iako su moji imali voće. Šta kažu narodna verovanja? Neko kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će biti jaka zima, neko kaže da će biti rodna godina", priča Dragoljub Selečanin,iz Kraljeva.
Za razliku od narodnog verovanja, stručnjaci imaju svoje objašnjenje. Napominju pre svega, da se i ranije događalo da voće cveta dva puta godišnje.
"Do ove pojave dolazi usled specifičnih klimatskih uslova,odnosno velike količine padavina i visoke temperature. Velika količina toplote je isprovocirala ponovno cvetanje jabuke", Mirjana Ostojić, savetodavac za voćarstvo.
Stručnjaci ne žele da prognoziraju da li će cvetovi nakon zametanja doneti plodove. A Dragoljub Selečanin, u čijem dvorištu je procvetala jabuka, ne očekuje nov rod.
"Jer je sada kraj avgusta,a vegatcija je skraćena, oni će da zametnu plod, ali ne može da sazre", smatra Dragoljub Selečanin, iz Kraljeva.
Stablo jabuke je kalemljeno,i staro je pet godina.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.