Izvor: B92, 14.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kosovskoj Mitrovici mirno, incidenti na Kosovu

Situacija u Kosovskoj Mitrovici je mirna, a zivot se u oba dela tog podeljenog grada odvija normalno, doduse, uz nesto pojacano prisustvo snaga Kfora. U blizini mosta na Ibru, sa obe strane reke, osim pripadnika Kfora i nekoliko oklopnih vozila gotovo da i nema nikoga, a za sada je jos uvek neizvesno odrzavanje masovnih demonstracija koje su za utorak najavili mitrovacki Albanci. Portparol Kfora, kandski potpukovnik Filip Anido je rekao da multinacionalne snage nece zabranjivati demonstracije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je to demokratsko pravo gradjana Mitrovice, ali ce reagovati ukoliko one budu nasilne. Portparol UNMIK-a Filip Pako rekao je da se tokom noci u Kolasinskoj ulici u severnom delu grada dogodio incident, kada je jedan Albanac bacio rucnu bombu na kanadskog policajca iz sastava policije UN. Na srecu, bomba nije eksplodirala, a Albanac je uhapsen. Pako je, takodje, kazao i da ce broj policajaca UN u Mitrovici za tri sedmice dostici broj od oko 500. Administrator UN Bernar Kusner najavio je ranije da ce danas u Mitrovicu stici 100 dodatnih policajaca UN. Portparol multinacionalnih snaga, nemacki potpukovnik Hening Filip rekao je agenciji Beta da je prethodne noci, zbog ucesca u nemirima i posedovanja nelegalnog naoruzanja, uhapseno je 40 osoba - 39 Albanaca i jedan Srbin. Prema njegovim recima, gradjani tog podeljenog kosovskog grada "uglavnom su postovali" policijski cas, koji je u Mitrovici na snazi od 18 casova posle podne do sest sati ujutro. U nedeljnim nemirima poginuo je jedan Albanac, sedam je povredjeno, kao i dva pripadnika francuskog kontigenta pri Kforu, koje su ranili snajperisti.

Tokom noci u nedelju na ponedeljak pronadjeno je telo Sezaira Saitija iz sela Musnikovo, kod Prizrena, saopstio je prizrenski Centar za mir i toleranciju koji tvrdi daje Saiti ubijen "samo zato sto se njegov brat druzio sa pripadnikom MUP-a Srbije". U nedelju uvece je kidnapovan i Adem Skenderi, blizak rodjak porodice Skenderi koja je nedavno izmasakrirana u svojoj kuci.

Mestani sela Merdare na administrativnoj granici Srbije sa Kosovom organizovali su seoske straze, jer strahuju od napada Albanaca iz obliznjeg Podujeva. Mestani tog sela tvrde da se sa teritorije Kosova danonocno cuju pucnji iz vatrenog naoruzanja, kao i snazne detonacije. "Celo selo je na strazi. Iako licno ne idem u seosku patrolu, puska mi stoji na dohvat ruke, jer se nikada ne zna da li ce Albanci upasti u selo", rekla je Stevka Stekic iz Merdara. Portparol britanskih snaga u Podujevu, Berti Vilijams istakao je da je Kfor "pojacao patrole u pogranicnom pojasu".

Registracija raseljenih lica sa Kosova u Srbiji ce poceti 1. marta, receno je agenciji Beta u beogradskoj kancelariji Visokog komesarijata UN za izbeglice. Registracija raseljenih lica sa Kosova trajace sest nedelja i posle toga se mogu ocekivati prvi rezultati o broju i strukturi raseljenih lica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.