U Knjaževcu osnovan kol centar za pomoć građanima

Izvor: RTS, 06.Apr.2020, 16:05

U Knjaževcu osnovan kol centar za pomoć građanima

Opština Knjaževac među prvima je osnovala kol centar za pomoć građanima sa volonterskim ekipama za dostavu hrane i lekova najstarijim žiteljima i gerontodomaćicama za pomoć nepokretnim licima. Ovih dana počela je i podela paketa sa hranom i sredstvima za dezinfekciju i higijenu meštanima najudaljenijih knjaževačkih sela.
Gradište, Drvnik, Dejanovac, Aldinac - neka su od najudaljenijih i najsiromašnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pograničnih sela oblasti Zaglavak, u opštini Knjaževac. U dvadeset dva naselja, koliko ih je u Zaglavku, na obroncima Stare planine, danas živi tek nešto više od 160 meštana.


Branka Nikić iz Gornje Sokolovice ima devedeset četiri godine. "Kad čovek radi i može, ono se živi", kaže ona, "ali mi ne možemo više da radimo."
Najmlađi stanovnik Gornje Sokolovice pedesetjednogodišnji Radovan Živanović brine o devetoro svojih starih komšija.
"Kad nema prodavnica moramo da im donosimo. Stalno me pitaju: Kad idešu grad, kad ideš u grad, pošto sam mlađi i smem da izađem trenutno i onda im donesem šta im treba", ističe Radovan.
"Trudimo se i preko predsednika mesnih zajednica, preko lovačkog udruženja, preko ljudi dobre volje koji prijave svoje rođake tako da dopremo do svih", naglašava Mišel Nikolić, iz Stručno-operativnog štaba za informisanje i pomoć građanima.
Iako daleko od drugih ljudi, meštani ovih sela pažljivo prate vesti o epidemiji koronavirusa i poštuju preporuke epidemiologa.
"Poštujemo koliko možemo. Kako da se ne bojimo? Bojimo se", kaže Dušica Mitrović iz Gradišta.
"Ne izlazimo, ovde smo. Gde da izlazimo? Nemamo gde", ističu Arsenije i Branislavka Dinić iz Dejanovca.
Osim meštana najudaljenijih sela, higijenske pakete uskoro će dobiti i svi penzioneri u opštini.
"Za sve ove potrebe nabavili smo dovoljne količine artikala i distribucija kreće već tokom naredne nedelje. Veliki broj volontera je uključen u pakovanje i distribuciju svih ovih paketa", naglašava Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac.

Prehrambene pakete dobiće takođe i svi korisnici narodne kuhinje u opštini Knjaževac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.