U Kini uspešno testirana POLICIJSKA PATROLNA VOZILA BEZ VOZAČA  (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2024, 23:17

U Kini uspešno testirana POLICIJSKA PATROLNA VOZILA BEZ VOZAČA (FOTO)

Testiranje je obuhvatilo patroliranje, obezbeđivanje bezbednosti na javnim događajima, izdavanje upozorenja i rad na hitnim spasilačkim zadacima.

Kancelarija oblasti za testiranje pametnih automobila iz Pekinga ovog utorka započela je testove sa policijskim automobilima bez vozača. Ovo je prvo takvo testiranje ove vrste u Kini.

Petnaest policijskih automobila bez vozača, opremljenih svetlosnim signalima, patroliralo je u ovoj oblasti. Oni su, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u saradnji sa službenicima Pekinškog opštinskog sekretarijata javne bezbednosti, celog dana obavljali policijske zadatke.

Self-driving police patrol cars tested on Beijing roads https://t.co/R6t2I0Rodq pic.twitter.com/hJjL9nF3Kt

— China Xinhua News (@XHNews) January 17, 2024

- Električni patrolni automobili bez vozača poseduju tehnologiju samostalne vožnje četvrtog nivoa - izjavio je Zang Veiling, potpredsednik Neoliksa koji se i bavi razvojem ovih automobila.

- Mogu zameniti bateriju za 30 sekundi i imaju domet vožnje od 100 km.

Vozila imaju senzore pomoću kojih mogu da "vide" svih 360 stepeni oko sebe do 120 metara udaljenosti.  

Self-driving police patrol cars tested on Beijing roads https://t.co/YSCTBrCbj9

— 815wrldtrvlr (@815wrldtrvlr) January 17, 2024

Program koji poseduju ova vozila obrađuje podatke koje dobija u realnom vremenu kako bi blagovremeno reagovao i obezbedio bezbednost u saobraćaju.

Ova vozila će patrolirati područjem od 60 kvadratnih kilometara koje je predviđeno za ovakvu vrstu testiranja.

Peking je u septembru 2020. godine pustio u rad područje za testiranje i demonstraciju vozila bez vozača za čije potrebe je izgrađeno 160 kilometara pametnih puteva povezanih sa pametnom gradskom saobraćajnom mrežom.

Trenutno dvadeset i osam kompanija testira svoja vozila u ovom području. Preko osam stotina vozila koja se koriste za testiranje i komercijalno istraživanje do sada je prešlo čak dvadeset miliona kilometara.

Izvor: Srbija Danas/news.cgtn.com

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.