U Kijevu se ponovo sukobili demonstranti i policija

Izvor: Blic, 25.Nov.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kijevu se ponovo sukobili demonstranti i policija

Na Evropskom trgu u Kijevu večeras su se ponovo nakratko sukobile pristalice evropskih integracija sa policijom, javile su ruske novinske agencije, izveštavajući da su upotrebljeni pirotehnika i suzavac, ali da nije jasno da li je suzavac ispalila policija.

Agencija Interfaks izveštava da se situacija stabilizovala i da je sukob prestao.

Interfaks navodi, pozivajući se na pres službu kijevske policije, da je od jednog poslanika dobijena dojava da se na Trgu nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << minibus sa eksplozivom i da je upućena antidiverzantska jedinica koja od demonstranata nije mogla da priđe vozilu, dok agencija RIA Novosti prenosi da je razlog za sukob bio taj što su demonstranti blokirali vozilo i izvukli iz njega čoveka za kog su mislili da je saradnik ukrajinskih specijalnih službi i da ih je prisluškivao.

Blizu stotinu pripadnika specijalne jedinice "Berkut" došli su na Trg kako bi odblokirali automobil i tada je počelo koškanje, navodi RIA Novosti.

Pročitajte još Hiljade ljudi demonstriraju u Ukrajini protiv vladine odluke da odloži pregovore sa EU Neredi u Ukrajini na pro-evropskom skupu

Ta agencija navodi da su obe strane upotrebile suzavac a Interfaks je preneo tvrdnju šefa poslaničke opozicione grupe "Otadžbina" (Batkivščina) Arsenija Jacenjuka da je "nekoliko poslanika povređeno".

U međuvremenu je rasformiran kordon specijalnih snaga kod Trga i povlače se i pripadnici policije, navodi Interfaks.

Prema proceni te agencije, na Trgu se nalazi između četiri i pet hiljada učesnika akcije a na njemu nastupaju i ukrajinske muzičke grupe. Učesnici mitinga pozivali su sa scene da se prekine sa provokacijama.

Akcije pristalica evrointegracija održavaju se u Ukrajini od prošlog četvrtka, podseća RIA Novosti, dodajući da je prošle nedelje ukrajinska vlada obustavila pripreme za potpisivanje sporazuma o asocijaciji sa EU, koji je bio planiran za potpisivanje 28-29. novembra na samitu "Istočnog partnerstva" u Vilnjusu.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič obratio se naciji objašnjavajući obustavljanje priprema ekonomskim problemima koji bi mogli da nastupe u prelaznom periodu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.