U Keniji se za upotrebu plastičnih kesa ide u zatvor

Izvor: B92, 12.Nov.2018, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Keniji se za upotrebu plastičnih kesa ide u zatvor

Kenija je prošle godine zabranila jednokratne plastične kese.

I dok se u Srbiji iznova najavljuje zabrana upotrebe jednokratnih plastičnih kesa, mnoge zemlje u svetu su to već uradile.

Tamo gde kese nisu zabranjene, njihova upotreba je često svedena na minimum. Tako, recimo, prosečan Danac za godinu dana upotrebi četiri plastične kese. Građani Srbije u proseku troše sedam kesa dnevno.

Kenija je potpunu zabranu uvela 2017. godine i od tada svako ko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvodi, prodaje, pa čak i nosi plastičnu kesu - može da dobije četiri godine zatvora.

Mnogi trgovinski lanci u Srbiji uveli su naplatu jednokratnih plastičnih kesa, a najavljena je i njihova potpuna zabrana u Beogradu od naredne godine.

Plastika je veliki zagađivač životne sredine, a Evropski parlament je, kako bi smanjio zagađivanje, nedavno odobrio zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.