Izvor: B92, 07.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U KOSOVSKIM ZATVORIMA OKO 40 SRBA

Beograd -- U kosovskim zatvorima nalazi se jos oko 40 Srba, rekao je u utorak sef Pravnog odeljenja Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vladimir Bozovic. Koordinacioni centar nastojace da oslobodi preostale zatvorenike. Oni koji to budu zeleli bice premeseteni u zatvore van Kosova. "Pred nama sada stoji tezak i mukotrpan put da i preostale Srbe, narocito one za etnicki motivisana krivicna dela, oslobodimo, da dislociramo i premestimo, u skladu sa sporazumom UNMIK i SRJ, u zatvore u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzoj Srbiji i da kroz odgovarajuce postupke pred prvenstveno medjunarodnim instancama nadleznim za to pokrenemo postupak nadoknade stete i za Milosa Jokica i preostalih 7 lica", kaze Bozovic.

Milos Jokic, koji je u petak oslobodjen optuzbi za ratne zlocine nad kosovskim Albancima, kaze da su pripadnici KFOR bili korektni prema njemu prilikom hapsenja. "Mene je uhapsio americki KFOR, bili su prema meni fer i korektni, ali su me uhapsili na pokaz jednog Albanca. Odveli su me u americku bazu 'Bondstil', gde sam proveo skoro 20 meseci. Posle toga smo prebaceni u pritvorski centar u Kosovskoj Mitrovici. Uslovi u zatvoru su bili dobri, osoblje koje nas je cuvalo bilo je fer i korektno, nijedan pritvorenik ne moze da se pozali na njih", rekao je Jokic. On je u prvostepenom postupku osudjen na 20 godina zatvora zbog ratnih zlocina nad kosovskim Albancima. U zatvoru je bio nesto manje od 3 godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.