U KOM GRMU LEŽI ZEC?

Izvor: Kurir, 05.Jun.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U KOM GRMU LEŽI ZEC?

Anonimna dojava da je u prostorijama našeg lista i Glasa javnosti postavljena eksplozivna naprava još jedan je u nizu pritisaka na novinare Kurira

BEOGRAD - Redakciji Kurira javljeno je juče ujutro u 10.30 da je u njenoj zgradi u Vlajkovićevoj 8 postavljena bomba! Anoniman muški glas je sekretaricu Raje Rodića, pokretača Glasa javnosti i Kurira, obavestio da se u zgradi nalazi eksplozivna naprava. Na njeno pitanje o čemu je reč, usledio je odgovor:

- Prenesi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << to kome treba.

Odmah je obaveštena policija i zgrada u kojoj se pored Kurira nalaze i redakcije Glasa javnosti, Sport Kurira i Stila ispražnjena je oko 11.30. Specijalne jedinice policije sa psima detaljno su pretražile zgradu i utvrdile da je reč o lažnoj dojavi. Zaposleni su se posle toga vratili u redakciju.

Na stranicama Kurira prethodnih dana objavljivani su veoma kritički tekstovi i obelodanjene su afere koje su godinama skrivane. Uredništvo Kurira bilo je pod pritiskom da pojedine tekstove ne objavljuje, ali su to situacije na koje su novinari Kurira već navikli. Novinari našeg lista su navikli da budu izloženi pritiscima, čak i hapšenjima. Dojavu o lažnoj bombi doživljavaju kao još jednu ucenu da odustanu od razotkrivanja malverzacija nedodirljivih. Kurir je slobodan, nezavisan medij, ne radi ni po čijem diktatu, i samim tim izložen je svim vrstama napada.

Podsećanja radi, samo u poslednjih mesec dana naslovne strane Kurira izgledale su ovako: „Dadoše Kosovo!“, „Diktatura demokrata“, „Zametanje tragova“, „Štite ubice“, „Prevara!“, „Teror!“, „Sram da vas bude!“, „Krađa“, „Ko laže?“, „Ko priziva nasilje?“, „Nuklearka u srcu Srbije“...

Postavlja se pitanje šta su anonimni bombaši hteli da postignu? Da spreče uredništvo i novinare Kurira i Glasa da rade svoj posao i obelodanjuju najmračnije tajne srpskih političara i tajkuna, razotkrivaju tamne vilajete i lavirinte kojima se novac od prodaje srpskih fabrika prenosio na Kipar i egzotična ofšor ostrva, osvetljavaju mračne, skrivene pregovore „demokratskih“ snaga sa kupcima srpske države, pišu koliko ko od „poštenih“ državnika ima para i kako ih je zaradio, raskrinkavaju veze između takozvanog krupnog biznisa i najcrnjeg uličnog kriminala, o Kosovu pišu kao o srpskoj državi, ispred sebe nemaju nedodirljivih niti nedostižnih? I tako u nedogled...

Pošto raznorazni pritisci, pretnje, ucene i pokušaji da se utiče na uređivačku politiku nisu imali efekta, smislili su, kao u Palati pravde, nepostojeće bombe. Ako u sudnicama lažne dojave služe da bi se odložila suđenja kriminalcima, tajkunima, mafijašima i političarima, ova pretnja Kuriru trebalo je, izgleda, da novinare udalji od posla, da ih uplaši, da im nametne samocenzuru. Ko god da stoji iza ovog napada na slobodno novinarstvo, treba da zna da ćemo još žešće i upornije nastaviti traganje za istinom!

Očekujemo da nadležni organi obelodane ko stoji iza ovakvih pretnji, a urednici i novinari Kurira poručuju armiji svojih čitalaca i srpskoj javnosti da će istrajati u svojoj borbi za razotkrivanje korupcije. Takođe, zahtevamo da se javnost u najkraćem mogućem roku obavesti o rezultatima istrage.   [ antrfile ]

DINKIĆEV TEROR

Pre petnaestak dana Kurir je preživeo i opsadu finansijskih inspektora, koji su danima pokušavali da - po želji Mlađana Dinkića, a nalogu Poreske uprave SO Stari grad - pronađu bilo kakvu nepravilnost u radu firme „Kurir net“. Inspektori su temeljno prečešljali kompletnu dokumentaciju i razočarali nalogodovca, jer su iz Kurira otišli praznih ruku.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.