U KNINU OTKRIVEN SPOMENIK OLUJI

Izvor: Kurir, 04.Avg.2011, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U KNINU OTKRIVEN SPOMENIK "OLUJI"

ZAGREB - U prisustvu kompletnog državnog vrha Hrvatske na čelu s predsednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor i šefom Sabora Lukom Bebićem otkriven je spomenik Oluja 95 kojim se obeležava ulazak hrvatskih snaga u Knin 5. avgusta 1995. godine.

U govorima prilikom otkrivanja spomenika pobedi u Kninu najviši državni zvaničnici ponovili su podršku Oluji i naglasili da revizije istorije neće biti.

"Iz Knina, gde je poražena velikosrpska Miloševićeva politika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poručujem da nikom nećemo dozvoliti da revidira hrvatsku istoriju i dira u naše svetinje", naglasila je Kosor.

Josipović je rekao da je Oluja jedan od najvažnijih momenata hrvatske istorije u kojoj je Hrvatska, kako je naveo, sopstvenim snagama odbranila svoju čast, slobodu i demokratiju.

"Hrvatska je danas bolja nego što je bila i možemo biti ponosni na nju", kazao je Josipović i dodao da je "bilo i onih manje uspešnih stranica naše istorije kao što je ratno profiterstvo, nepotrebni zločini i kriminal".

Predsednik Sabora Luka Bebić je u govoru konstatovao da bi "neki hteli da se zaboravi i potceni pobeda Hrvata u ratu" i naglasio da treba održati sećanje na Oluju.

"Ako održimo to sećanje, a spomenici služe za sećanje, onda nećemo zaboraviti našu istoriju", rekao je Bebić.

Spomenik Oluja 95 otkrila su deca poginulih hrvatskih vojnika, a tom su prilikom Josipović i Kosorova održali kraće prigodne govore. Spomenik je otkrilo 16-toro dece što, prema objašnjenju, simbolizuje 16 godina od završetka vojno-policijske akcije "Oluja".

Posle otkrivanja spomenika državni vrh organizovao je prijem za ratne komandante u Domu Hrvatske vojske u Kninu.

Kosorova i Josipović proveli su veći deo dana u Kninu.

U gradnju spomenika u obliku slova V koji su osmislili vajar Petar Dolić i arhitekta Tonko Zaninović uloženo je oko šest miliona kuna (807.000 evra), od čega samo u gradnju skulpture 1,2 miliona kuna, a u rekonstrukciju trga 4,5 miliona kuna.

Vlada je bila najizdašniji izvor finansiranja jer je izdvojila ukupno 2,6 miliona kuna (350.000 evra), dok je u humanitarnoj akciji prikupljeno 500.000 kuna (67.300 evra), a ostatak sredstava obezbedile su gradske vlasti, Hrvatski fond za zaštitu okoline i razni donatori.

Kosorova je pre proslave otvorila privredni forum "Evropska unija - iskoristimo priliku za Hrvatsku", na kojem je naglasila da ulazak Hrvatske u EU otvara nove perspektive hrvatskoj privredi i da je kraj pregovora s EU pozitivan i za hrvatsku privredu.

Najavila je da će forum u Kninu postati tradicionalan, i da će se na njemu svake godine rezimirati privredni rast i uspesi.

Na oko 70 zadrugarskih tezgi koje su obišao i predsednik Ivo Josipović, veterani su postavili svoje proizvode. Kosorovu je pratilo i pet ministara nadležnih za privredu.

Sutra će se u Kninu održati centralna proslava Dana pobede domovinske zahvalnosti i Dana branilaca, takođe uz prisustvo državnog i vojnog vrja, kao i veteranskih aktivista.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.