U Jerusalimu rastu tenzije pred ramazan: Vernici ne znaju da li će moći do Brda hrama

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 17:34

U Jerusalimu rastu tenzije pred ramazan: Vernici ne znaju da li će moći do Brda hrama

Dve nedelje pre početka muslimanskog svetog meseca ramazana raste napetost u Jerusalimu.

Čini se da će bezbednosne procene u vezi sa Al-Aksom na kraju morati da izvrši policija.

Iako je odluku o bezbednosnim protokolima u vezi sa Brdom hrama ili Al-Aksom vlasti u Izraelu trebalo da donesu ranije, mediji u ovoj zemlji navode da su kašnjenja u donošenju odluka postala pravilo za vreme vladavine Benjamina Netanjahua.

Uzimajući u obzir tenzije koje postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Bliskom istoku, izraelska vlada je prebacila pritisak na policiju, koja će u naredne dve nedelje morati da predoči sve protokole zvaničnicima u ovoj zemlji.

"Žalimo što se u vezi sa osetljivim i složenim pitanjima raspravlja u tajnim raspravama na političkom nivou i pre nego što su donete bilo kakve odluke o tom pitanju. Postoje stranke koje iznose stavove za koje nije jasno na čemu se zasnivaju, a da se o tom pitanju ne odluči. i imaju potencijal da naškode procesu i uzbude duhove“, saopštila je policija.

Povodom aktuelne situacije i nevladina organizacija Abrahamska inicijativa saopštila je da bi moglo doći do eskalacije zbog neodgovornog ponašanja, kako na terenu, tako i u islamofobičnim izjavama.

"Zahtevamo da se donesu jasne instrukcije u vezi sa ponašanjem policije u Jerusalimu prema vernicima. Ako postoji zakonska odluka da se ograniči molitva u džamiji, odgovornost je policije da unapred objavi jasne informacije javnosti. da sprečimo razočaranje i frustraciju među vernicima koji će stići u Jerusalim, ali će im biti zabranjen ulazak u džamiju", zaključila je organizacija.

Pored policije, odluku o dolasku vernika u oblast Al-Aksa doneće i izraelska agencija Šin Bet, kao i vojska ove zemlje. Ipak, čini se da će se na eventualnu odluku i koordinaciju aktivnosti sa izraelskom vladom čekati do poslednjeg trenutka, što će svakako još više povećati napetost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.