U Jemenu protest protiv odluke SAD

Izvor: B92, 25.Jan.2021, 18:39

U Jemenu protest protiv odluke SAD

Nekoliko hiljada pristalica jemenskih pobunjenika okupilo se danas u Sani u znak protesta zbog odluke prethodne administracije Amerike.

Naime, Trampova administracija okvalifikovala je šiitski pobunjenički pokret Huti kao terorističku organizaciju.

Nekoliko nevladinih organizacija zatražilo je u nedelju od novog predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) da povuče odluku koja može da ugrozi dodelu humanitarne pomoći Jemenu, zemlji kojoj preti glad.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kandidat za mesto šefa američke diplomatije Entoni Blinken obećao je prošle nedelje da će razmotriti tu odluku zbog humanitarne situacije u Jemenu.

Okupljeni u Sani danas su skandirali "Smrt Americi" i "Amerika je majka terorizma".

Nekoliko desetina hiljada ljudi poginulo je od početka građanskog rata u Jemenu 2015. godine, a milioni su raseljeni.

Jemen je jedna od najsiromašnijih zemalja, u kojoj 80 odsto stanovništva zavisi od međunarodne pomoći. Ujedinjene nacije smatraju da u toj zemlji vlada najgora humanitarna kriza na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.