U Iraku ubili četrdesetoro dece

Izvor: B92, 05.Avg.2014, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Iraku ubili četrdesetoro dece

Bagdad -- Četrdesetoro dece iz manjinske iračke verske grupe Jesida ubijeno je u napadu islamskih ekstremista u oblasti Sinđar, na severu Iraka, saopštio je Unicef.

"Po zvaničnim informacijama koje je dobio Unicef, deca iz manjine Jesida umrla su kao direktna posledica nasilja, raseljavanja i dehidracije poslednja dva dana", saopštio je Fond UN za decu.

Borci ultraradikalne borbene grupe Islamska država (prethodno Islamska država Iraka i Levanta) zauzeli su tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vikenda gradove Sinđar i Zumar, koji su do tada bili u rukama Kurda.

Sinđar, koji je između grada Mosula i granice Sirije, jedno je od mesta na kome žive Jesidi - iz stare kurdske sekte, koji su česta meta napada i žrtve diskriminacije. Njihova vera delimično je zasnovana na učenjima proroka Zaratustre.

Zbog napada ekstremista, desetine hiljada ljudi su pobegle iz te oblasti, prema navodima UN, 200.000 ljudi, a neki su se povukli u planine, gde nema hrane. UN su zatražile hitnu pomoh u hrani i drugim potrepštinama za te izbeglice, među kojima je 25.000 dece.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ekstremisti u Iraku ubili 40 dece

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Avg.2014

Četrdesetoro dece iz manjinske iračke verske grupe Jesida ubijeno je u napadu islamskih ekstremista u oblasti Sinđar, na severu Iraka, saopštio je Unicef.  "Deca su umrla su kao direktna posledica nasilja, raseljavanja i dehidracije poslednja dva dana", saopštio je Fond UN za decu.  Borci ultraradikalne...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.