U Hrvatskoj prvi put više oporavljenih nego zaraženih od korone

Izvor: B92, 24.Apr.2020, 16:39

U Hrvatskoj prvi put više oporavljenih nego zaraženih od korone

Zagreb -- U Hrvatskoj je prvi put od izbijanja epidemije koronavirusa više oporavljenih nego trenutno bolesnih, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Od izbijanja epidemije, kovid 19 potvrđen je kod 2.009 osoba, od kojih su se oporavile 982, a umrla je 51. Trenutno je bolesnih 976, od kojih je njih 325 na bolničkom lečenju.

Od ukupnog broja, u poslednja 24 časa novoobolelih je 28, oporavljenih 99, a jedan pacijent je umro. Reč je o 92-godišnjakinji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je imala više hroničnih bolesti. Ona je ukupno osma preminula osoba iz splitskog doma za starije u kojem je više od 50 štićenika zaraženo koronavirusom.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je ukupno testirano više od 30.000 osoba, od kojih juče 1.360. On je dodao da je pozitivnih na koronavirus njih 6,65 odsto. Na respiratorima se nalaze dva pacijenta više nego juče i sada ih je 21. U samoizolaciji je oko 12.000 građana.

Direktorka zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da je danas prvi put više onih koji su ozdravili nego obolelih i to 982 prema 976.

"Biće dobro da se taj trend nastavi, ako se svi budemo držali uputstava", istakla je ona.

Markotićeva je iznela podatak da je kod jedne mlađe osobe zabeležen "prolongiran pozitivan nalaz" na koronavirus i to više od 50 dana.

Ona je objasnila da za to ne postoji strogo decidirani odgovor, da vlada utisak da ti ljudi nemaju simptome i da naučnici iz Kine i Nemačke smatraju da se posle 21. dana smatra da virus nije infektivan za druge.

Markotićeva je ukazala i da se dosta mikroorganizama tako ponaša.

"Svi, ipak, žele biti oprezni, potrebna su dodatna istraživanja", ukazala je ona.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović podsetio je da od ponedeljka počinje prva od ukupno tri faze popuštanja mera. Tako se od ponedeljka, uz strogo propisane epidemiološke mere, omogućava rad svim trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, uslužnim delatnostima u kojima nema bliskog kontakta s klijentima, poput krojača, obućara ili turističkih agencija, a uvodi se gradski i prigradski prevoz.

Vrhunskim sportistima biće omogućeni treninzi.

Od 2. maja će biti dozvoljena i verska okupljanja.

Božinović je objasnio da će radno vreme trgovina biti vraćeno na ono pre epidemije s tim da će one trgovine koje rade više od 10 sati morati da rade dvokratno s najmanje sat vremena pauze za čišćenje i dezinfekciju prostora. Nedeljom i praznicima radiće samo pekare, kiosci i trgovine na benzinskim pumpama.

On je istakao da će dalje popuštanje mera, planirano od 4. maja, odnosno od 11. maja, zavisiti od toga kako će proći prva faza.

Na pitanje kakve su epidemiološke mere za verske objekte, kafiće ili vrtiće i škole, koje za niže razrede treba da budu otvorene od 11. maja, Capak je odgovorio da se one još razmatraju.

On je naveo i da će preporučiti nošenje maski za lice u nekim zatvorenim prostorima u kojima se okuplja više ljudi, ali da će to ići samo u formi preporuke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.