U Hongkongu zabrana komemoracije za poginule na Tjenanmenu

Izvor: B92, 01.Jun.2020, 15:39

U Hongkongu zabrana komemoracije za poginule na Tjenanmenu

Prvi put za tri decenije, policija u Hongkongu zabranila je komemorativni skup u znak sećanja na poginule tokom demonstracija na pekinškom trgu Tjenanmen.

Antirežimske demonstracije održavaju se od 1989. godine, a odluka je obrazložena opasnošću od širenja zaraze koronavirusom.

Hongkong i Makao su jedini delovi kineske teritorije na kojima su takve komemoracije održavane, a sada postoje strahovanja da ih u Hongkongu neće biti ni narednih godina, budući da kineske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasti nameravaju da usvoje zakon prema kojem će krivičnim delom biti smatrano bilo kakvo podrivanje autoriteta Pekinga, navodi BBC.

U kopnenom delu Kine zabranjeno je i posredno pominjanje onoga što se u Pekingu dogodilo 4. juna 1989. godine, kada su, posle višenedeljnih masovnih protesta, demonstracije na Tjenanmenu ugušene silom.

Procene o broju poginulih kreću se od nekoliko stotina do više hiljada, a kineske vlasti nikada nisu zvanično saopštile koliko ljudi je tada izgubilo život, podseća BBC.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.