U Hagu saslušanje 52 države o okupaciji Palestine

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 12:20

U Hagu saslušanje 52 države o okupaciji Palestine

Danas je pred Međunarodnim sudom pravde započelo saslušanje o 57-godišnjoj izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.

U decembru 2022. godine Generalna skupština UN-a donela je rezoluciju kojom poziva ICJ da da savetodavno ili neobavezujuće mišljenje o izraelskoj 57-godišnjoj okupaciji palestinskih teritorija.

Skupština je glasala sa 87 za, 26 protiv, uz 53 suzdržana glasa za rezoluciju, pri čemu su zapadne zemlje podeljene, ali sa skoro jednoglasnom podrškom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u islamskom svetu, uključujući arapske države koje su nedavno normalizovale odnose sa Izraelom. Rusija i Kina su glasale za rezoluciju.

Izrael, Sjedinjene Države i 24 druge članice, uključujući Veliku Britaniju i Nemačku, glasale su protiv rezolucije, dok je Francuska bila među 53 zemlje koje su bile uzdržane.

Generalna skupština UN zatražila je od suda savetodavno mišljenje o pravnim posledicama izraelske "okupacije, naseljavanja i aneksije... uključujući mere usmerene na promenu demografskog sastava, karaktera i statusa Svetog grada Jerusalima, i njegovo usvajanje povezanih diskriminatorno zakonodavstvo i mere".

Rezolucija UN takođe traži od MSP da savetuje kako ove politike i prakse "utiču na pravni status okupacije" i kakve pravne posledice proizilaze iz tog statusa za sve zemlje i UN.

Pedeset dve države i tri međunarodne organizacije izrazile su nameru da učestvuju u usmenom postupku pred MSP.

Šestodnevno javno saslušanje o "posledicama izraelske okupacije" omogućiće strankama da daju svoje stavove o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Vredi napomenuti da je ovaj slučaj odvojen od tvrdnje o genocidu koju je Južna Afrika iznela Međunarodnom sudu pravde protiv Izraela zbog njegovih navodnih kršenja u ratu u Gazi koji je u toku. Umesto toga, fokusira se na izraelsku okupaciju Zapadne obale, Gaze i istočnog Jerusalima od 1967. Palestinci traže nezavisnu državu u sve tri oblasti.

Postoje dva pitanja na koja će svi podnesci morati da odgovore.

Prvo je koje su pravne posledice sadašnje okupacije palestinskih teritorija od strane Izraela i sprečavanja Palestinaca od njihovog samoopredeljenja prolongiranjem okupacije, izgradnjom naselja i aneksijom palestinskih teritorija.

A onda je drugo pitanje kako ove politike utiču na pravni status okupacije i koje su pravne posledice koje proizilaze za sve države, a ne samo za Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.