U HRVATSKU VIŠE NE MOGU UĆI NI HRVATI: Dosad najstrože mere na granicama

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2020, 17:13

U HRVATSKU VIŠE NE MOGU UĆI NI HRVATI: Dosad najstrože mere na granicama

U Hrvatsku više ne mogu ući ni hrvatski državljani ukoliko nemaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati

Hrvatska je uvela nove strože mere na granicama. Najstroža mera je uvedena za vlastite građane - sada bez negativnog PCR testa više ni hrvatski državljani neće moći ući u Hrvatsku iz trećih država ili samo pod strogim uslovima koji podrazumevaju odlazak u karantin.

Nove mere u Hrvatskoj su stupile na snagu u ponoć.

Najveća novost je da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << više nije bitno državljanstvo putnika nego iz koje zemlje odnosno područja putnik dolazi, shodno epidemiološkoj situaciji u toj zemlji.

To znači da u Hrvatsku bez negativnog PCR testa neće više moći ulaziti ni hrvatski državljani iz Srbije ili Bosne i Hercegovine što je do sada bilo dozvoljeno. Te će mere najviše pogoditi hrvatske državljane koji žive van granica Hrvatske, a kod nas pogotovo izbegle Srbe koji imaju dvojno hrvatsko i srpsko državljanstvo što im je dosad omogućavalo nesmetan prolazak do svoje imovine u Hrvatskoj.

Postoji i sistem izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uslov da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske duže od 12 sati.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dozvoljen i za pomorce, radnike u sektoru saobraćaja, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobe koje putuju iz nužnih porodičnih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnike u tranzitu uz obavezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska te pacijente koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

U skladu s preporukom Saveta EU negativan PCR test se neće tražiti od putnika iz još nekoliko zemalja. Trenutno se radi o putnicima koji dolaze iz Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Singapura, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja, Kine te Hong Konga i Makaa. Uslov je da ne pokazuju znake bolesti te da nisu bili u bliskom kontaktu s obolelim.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo je 2.900 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u toj zemlji danas ukupno 21.250.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.