U HR teretnim vozom Beograd - Rijeka ušlo 14 migranata

Izvor: B92, 25.Avg.2017, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U HR teretnim vozom Beograd - Rijeka ušlo 14 migranata

Teretnim vozom na relaciji Beograd - Rijeka u Hrvatsku je ušlo 14 migranata koji su pronađeni u vagonima u Karlovcu i Ogulinu, saopštila je hrvatska policija.

Kako je saopštila policijska uprava u Karlovcu, odrasle osobe posle ukazane medicinske pomoći i policijske obrade upućene su u Prihvatilište za tražioce međunarodne zaštite, dok su deca odvedena u odgovarajuće ustanove socijalne zaštite, prenela je Hina.

Mediji su dan ranije izvestili o tom događaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali se u izveštajima pominjao muškarac koji je zatečen u Karlovcu u vagonu s katranom kao i brojka od devet migranata koju su navodili službeni izvori. Kasnije je međutim utvrđeno da nije reč o katranu već o bitumenskoj masi, kao i o grupi od 14 osoba, od kojih je devet pronađeno u Karlovcu, a pet u Ogulinu.

Na železničkoj stanici u Karlovcu, navodi se u današnjem policijskom saopštenju, u jednom od železničkih vagona teretnog voza u kontejneru za prevoz bitumena u četvrtak je pronađena jedna osoba dok je u neposrednoj blizini stanice, u naselju Drežnik, zatečeno još osmoro državljana Avganistana.

U istom takvom kontejneru na železničkoj stanici u Ogulinu zatečena su četiri državljanina Avganistana i jedan državljanin Pakistana.

Jedan od ilegalnih migranata izvučen je i spašen iz mase bitumena u koju je bio umočen sve do vrata, a drugi je imao bitumen na rukama, te su obojica u karlovačkoj bolnici očišćeni, medicinski zbrinuti i vraćeni policiji na daljnje postupanje, saznaje Hina u karlovačkoj bolnici.

Upravnik Ervin Jančić naglasio je da je u bolnici pregledano i četvoro dece kod koje nisu utvrđene bolesti i povrede.

Sve zatečene osobe izrazile su nameru da podnesu zahteve za azil, a u Hrvatskoj strance koji traže zaštitu od progona u vlastitim zemljama prima Ministarstvo unutrašnjih poslova, i na raspolaganju im je humanitarna i pravna pomoć nevladinih organizacija, uz podršku UNHCR-a.

Tražitelji azila, potvrdio je Hini karlovački centar 193, smešteni su u prihvatni centar Porin u Zagrebu, u kojem mogu biti dok se ne reše njihovi zahtevi za azil.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.