U Francuskoj sutra proslava Dana muzike

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jun.2020, 18:31

U Francuskoj sutra proslava Dana muzike

U Francuskoj će sutra biti obeležen Svetski dan muzike koji je od 1982. postao veliki događaj u zemlji ali će ove godine zbog epidemije koronavirusa koncerti biti virtuelni ili sa manjem brojem ljudi kako bi se poštovale sanitarne mere, preneli su tamošnji mediji.

Francusko Ministarstvo kulture saopštilo je da su koncerti dozvoljeni samo na mestima koja su dobila odobrenje tako da se umetnici pozivaju da izbegavaju "spontane koncerte" na ulicama.

Ove godine će >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << manji koncerti i muzički nastupi biti organizovani ispred nekoliko bolnica na širem području Parizu i u velikim velikim gradovima u čast medicinskom osoblju koji je bio na prvoj liniji fronta tokom epidemije.

Francuski mediji prenose da će verovatno glavni događaj biti onlajn nastup poznatog muzičara Žan-Mišela Žara (Jean-Mićel Jarre).

Žar će iz svog studija sutra u 20.30 imati nastup koji je nazvao "Zajedno sami". Koncert će se uživo prenositi na Žarovom kanalu na Jutjubu (YouTube) i stranici Fejsbuka francuskog Ministarstva kulture.

Prvi Svetski dan muzike ogranozovan je 21. juna 1982. u Parizu. Od tada se organizuje svake godine 21. juna, na prvi dan leta.

U Francuskoj, koja je inicirala tu proslavu (Fete de la Musique), muzičari profesionalni i amateri obično pored koncerata, izlaze sa instrumentima na ulicu i besplatno nastupaju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.