U Fergusonu vanredno zbog ubistva

Izvor: B92, 16.Avg.2014, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Fergusonu vanredno zbog ubistva

Guverner Misurija Džej Nikson proglasio vanredno stanje u Fergusonu, u kojem je beli policajac ubio crnog tinejdžera, čime je izazvao velike nemire.

Nikson je rekao da vlasti neće dozvoliti šačici pljačkaša da ugrožavaju zajednicu, i da se prvo moraju uspostaviti red i mir da bi pravda bila sprovedena.

Policijski čas će biti na snazi od ponoći do pet sati ujutro.

Nikson je takodje rekao da je američko ministarstvo pravde intenziviralo istragu ubistva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da su na terenu desetine agenata Federalnog istražnog biroa (FBI).

Interventni policajci suočeni su sa novim protestima u Fergusonu u Misuriju, nakon što su porasle napetosti zbog ubistva afroameričkog tinejdžera.

Demonstranti su provalili u nekoliko trgovina i bocama gađali prodavnicu koju je, prema policijskom snimku što je objavila televizija CCTV, pre ubistva pokušao opljačkati 18-godišnji Majkl Braun. Na snimku se vidi kako Broun krade i maltretira vlasnika.

Do novih protesta došlo je uprkos pozivima Braunove porodice na smirivanje stanja. Porodica kaže da Braun nije bio "savršen", ali su kritikovali pokušaj policije da objavom snimka "opravda ubistvo u stilu egzekucije".

Policija je kasnije objavila da policajac koji je upucao Brauna nije znao da je tinejdžer osumnjičen za pljačku.

Organizacija koja zagovara superiornost bele rase Kju Klus Klan započela je prikupljanje donacija za policajca koji je ubio 18-godišnjeg Majkla Brauna. Na svom zvaničnom sajtu, jedna od frakcija KKK pod imenom New Empire Knights postavila je niz rasističkih poruka upućenih ubijenom tinejdžeru, uz poziv da zainteresovani uplate po deset ili više dolara za “policajca koji je radio svoj posao protiv crnog kriminala“.

Zapovednik policije u Fergusonu Tomas Džekson opravdavao se da je objavio snimak jer je na to bio prisiljen zbog brojnih poziva novinara.

Po njegovim riječima, pljačka je izvedena bez upotrebe vatrenog oružja. Na snimkuse vidi kako prodavača u trgovini maltretira snažan Afroamerikanac koga je policija kasnije identifikovala kao Majkla Brauna.

On je "uzeo kutiju cigara" i dao je drugom osumnjičenom, prijatelju Dorijanu Džonsonu, pokazuje snimak.

Policajac Džekson je od ubistva dao nekoliko intervjua u kojima je rekao da je Braun podigao ruke u znak predaje pre nego što ga je policajac upucao.

U petak je objavio i ime policajca, Darena Vilsona koji je ubio Brauna, rekavši da je bio povređen u borbi s 18-godišnjakom.

Ubistvo afroameričkog tinejdžera izazvalo je višednevne sukobe policije i demonstranata, međutim, demonstracije u petak bile su uglavnom mirne.

Američki predsednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da bi policija trebala na primeren način postupati prema onima koji demonstriraju zbog Braunovog ubistva.

"Nema izgovora za nasilje prema policiji ili izgovora za one koji bi želeli iskoristiti ovu tragediju za vandalizam i pljačku", rekao je Obama u televizijskom obraćanju.

"Takođe, nema izgovora za policiju za upotrebu prekomerne sile protiv miroljubivih demonstranata ili za njihovo zatvaranje zbog toga što koriste svoja ustavna prava", istakao je američki predsednik.

Od ministarstva pravosuđa i FBI-a zatražio je da sprovedu neozavisnu istragu o ubistvu tinejdžera.

"Kada se tako nešto dogodi, lokalne vlasti, uključujući policiju moraju biti otvorene i transparentne u istrazi toga ubistva i zaštiti ljude u njihovim zajednicama", naglasio je Obama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.