U FEDERACIJI BiH SE NE ZNA KO PIJE A KO PLAĆA: Potpuno rasulo u podacima obolelih od korone, testira ko stigne

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2021, 14:48

U FEDERACIJI BiH SE NE ZNA KO PIJE A KO PLAĆA: Potpuno rasulo u podacima obolelih od korone, testira ko stigne

U Federaciji BiH pravo da testiraju imaju i privatne laboratorije, a podaci o obolelima se uopšte ne slažu, krizni štabovi ne koordiniraju

Nelogične cifre novozaraženih koronavirusom koje mesecima objavljuju zavodi za javno zdravstvo u BiH samo su statistička ilustracija potpunog rasula koje vlada u javnom zdravstvu Bosne i Hercegovine te njene borbe protiv nevidljivog neprijatelja, piše sarajevski portal Klix.ba.

U poslednje vreme nisu retki dani da brojevi novozaraženih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje objavljuje Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo budu veći od onih koje objavljuje zavod iz entiteta Federacija BiH Posve je zbunjujuće da je zvaničan broj novozaraženih u Kantonu Sarajevo danas 493, a u zbir na državnom nivou samo 400.

Jedno od objašnjenja koje smo dobili je da Kanton Sarajevo ima svoju "lajv statistiku" koja obuhvata javne ustanove, a da na taj broj dodaju i testiranja iz privatnih laboratorija. U isto vreme Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH ima svoju evidenciju u koju "ručno" sve laboratorije iz ovog entiteta unose svoje brojeve što nekad nije potpuno redovno i uredno.

Zbunjujuća zna biti i politika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koja objavljuje podatke testiranja u svojoj laboratoriji, a to pojedini mediji poistovećuju s brojevima za ceo kanton.

Porazno je da se u godinu dana nije uspeo uspostaviti jednostavan i jedinstven sistem evidentiranja osnovnih epidemioloških kategorija što je posledica neuvezanosti i rasula koje očito vlada na svim nivoima.

Ovaj put i najčešće u oči je upao nelogičan broj novozaraženih jer je on javnosti i najzanimljiviji, a samo zamisliti možemo, piše Klix.ba, šta se dešava s onim teže "uočljivim", kao što je onaj aktivnih slučajeva.

Federacija BiH nije uspela da uspostavi adekvatan sistem evidencije na nivo jedinica lokalne samouprave što je praksa Republike Srpske, kao i svih zemalja sveta. Portal ističe da se boji da će se ovako stanje nastaviti i dalje.

Portal Klix.ba je sve vreme na osnovu zvaničnih podataka nastojao da vodi ozbiljnu epidemiološku statistiku, ali je očito da  javne institucije značajno otežavaju posao, zaključuje se na kraju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.