U Engleskoj pronađena rimska vila veća od Tadž Mahala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2018, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Engleskoj pronađena rimska vila veća od Tadž Mahala

Velika rimska vila pronađena je na polju u Oxfordshireu puna trofeja, uključujući novčiće, kljove vepra i sarkofag sa skeletnim ostacima žene, koja je pripadala višem društvenom staležu.

Arheolog i istoričarka Kate Westcott pronašla je ostatke u polju u blizini zamka Broton, kod Banbury.

Tim arheologa pronašao je ostatke istorijske zgrade koja je veća od Tadž Mahala i veruje se da je ovo druga najveća pronađena u Engleskoj.

Osnova vile je 85 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa 85 metara, a datira iz 99. godine nove ere. Sama vila uključivala je kupatilo sa krovom u obliku kupole, mozaike, veliku trpezariju, kuhinje i sobe.

Mauzolej u Tadž Mahalu je prečnika 57 sa 57 metara.

Veruje se da je ovo druga po veličini rimska vila u Engleskoj, nakon palate Fishburne u Zapadnom Sussexu, koja datira iz 75. godine nove ere, a otkrivena je 1960. godine.

Zemlja na kojoj je pronađena vila pripada porodici glumca Ralpha Fiennesa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.