U Egiptu pronađena kolekcija mumifikovanih mačaka i buba

Izvor: N1 televizija, 11.Nov.2018, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Egiptu pronađena kolekcija mumifikovanih mačaka i buba

Na arheološkoj lokaciji u kompleksu piramida u Sakari južno od Kaira u sedam sarkofaga od kojih su neki stariji od 6.000 godina, pronađeno je više desetina mumifikovanih mačaka i veoma retka kolekcija mumifikovanih buba skarabej.

Egipatski ministar za antikvitete Haled el Enani rekao je da su sarkofage otkrili članovi egipatske arheološke misije tokom iskopavanja započetog u aprilu.

Prema njegovim rečima, tri grobnice korišćene su za mačke, a jedan od preostala >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << četiri sarkofaga nije bio otvoren.

Direktor nalazišta oko Sakare Mohamed Jusef istakao je da grobnica datira iz perioda pete dinastije starog egipatskog kraljevstva i da je neobično to što su fasada i vrata netaknuti, što znači da bi i sadržaj mogao biti očuvan.

Među više od deset mumifikovanih mačaka iskopano je i stotinak drvenih, sjajnih statua ove životinje, te jedna u bronzi posvećena Boginji-mački Bastet.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Pronađene mumifikovane mačke i bube

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Nov.2018

Na arheološkoj lokaciji u kompleksu piramida u Sakari južno od Kaira u sedam sarkofaga od kojih su neki stariji od 6.000 godina pronađeno je više desetina mumifikovanih mačaka i veoma rijetka kolekcija mumifikovanih buba skarab.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.