U EVROPI SE TEMPERATURA NOĆAS SPUŠTALA I NA -40°C: Ledeni talas stigao i u Srbiju, evo kakav nas vikend čeka

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2024, 08:30

U EVROPI SE TEMPERATURA NOĆAS SPUŠTALA I NA -40°C: Ledeni talas stigao i u Srbiju, evo kakav nas vikend čeka

Vikend će imati temperature nalik zimskim.

Veći deo Evrope zahvatio je hladan talas sa severa, uz sneg i temperature ispod 0°C, a u mnogim predelima i ispod -10°C. Jezgro ledene vazdušne mase nalazi se na severu Evrope, odnosno iznad Skandinavije, pa u kontinentalnim predelima Skandinavije temperature iznose i ispod -30°C, a na severozapadu Švedske, u pograničnom delu sa Norveškom temperatura se spustila na -38°C.

Ledeni talas nije zaobišao ni Britanska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ostrva, a Škotsku i sever Engleske okovali su sneg i led.

I dok većim delom Evrope u prethodna tri dana haraju sneg, ledena kiša i vrlo niske temperature vazduha, naše područje je bilo pod veoma toplom vazdušnom masom sa Mediteranam uz temperature kao usred aprila, a dostizale su i 22°C.

Zahlađenje koje zahvatilo Srbiju, znatno je ublaženog oblika u odnosu na ono u severnim i centralnim predelima Evrope, tako da se ne očekuju ekstremnije pojave i niske temperature.

Ipak, vikend će imati temperature nalik zimskim i vreme u skladu sa kalendarom.

U subotu će na severu biti sunčano, u ostalim predelima sa snegom. Tokom dana prestanak padavina u zapadnim i centralnim predelima, potom do večeri i u ostalim.

Drugog dana vikenda sunčano i prohladno, ujutro uz umeren i jak mraz i minimalne temperature od -10 do -4°C, lokalno i niže, na višim planinama i do -15°C. Tokom dana maksimalna temperatura biće od 1 do 5°C, u Beogradu do 3°C.

Sledeće sedmice u Srbiji će biti osetno toplije, jer se sa Mediterana očekuje priliv toplije vazdušne mase. Maksimalna temperatura biće iznad 10°C, u sredu lokalno i do 15°C.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.