Izvor: Nezavisne Novine, 05.Feb.2017, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Drakuliću obilježeno 75 godina od stradanja 2.300 Srba: Zločin koji se ne smije zaboraviti

BANJALUKA - Ocu, kojeg su krampom u rudniku Rakovac ubile ustaše, te dvjema sestrama, koje su zaklane zajedno sa svojih četvoro djece, Banjalučanin Mile Panić juče je došao upaliti svijeće, nakon 75 godina ustaškog pokolja nad Srbima 7. februara 1942. godine.

"Nas četvoro ostale djece s majkom smo pobjegli prema Golešima, kada nam je komšija rekao da nam je stradao otac i da se spasavamo. Imao sam devet godina, a kasnije me je zet othranio kao ratno siroče", prisjeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se on.

Služenjem liturgije i parastosa te polaganjem vijenaca kod spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić, obilježeno je 75 godina od ovog krvavog ustaškog pokolja nad Srbima u naseljima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac u Drugom svjetskom ratu, u kome je ubijeno 2.300 Srba, među kojima 551 dijete.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je obilježavanje 75 godina od zločina prilika za sjećanje na nevine žrtve.

"Civili su pobijeni zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti, nikakav drugi razlog za ovaj zločin nije postojao. Desio se smišljeno, nije bio slučajan i bio je dio tadašnje sistematske državne politike, fašističke države Hrvatske", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, važno je obilježavati ovakav događaj i sjećanja na ova i druga stratišta, kojih je bilo mnogo u Drugom svjetskom ratu.

"Ovo nam je važno i zbog promišljanja za budućnost, jer valja izvlačiti iskustvo iz svakog ovakvog tragičnog događaja, jer nam je izuzetno važan državni okvir zvan Republika Srpska, koji je garancija slobode i opstanka na ovom prostoru", poručio je Radojičić.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je stradanje Srba u tom periodu nešto čega se treba sjećati.

"Ovoliki broj ljudi koji je ubijen na mučki način upućuje nas da to ne zaboravimo, radi sebe, svoje budućnosti", istakao je Ivanić.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je da se zločin nad nevinim civilima i 551 nastradalim srpskim djetetom nikada ne smije zaboraviti.

Milan Milaković, potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka, najavio je da će ove sedmice podnijeti gradskom parlamentu inicijativu da se danom žalosti na području grada proglasi 7. februar.

"Građani Banjaluke treba da izraze počast svim žrtvama ovog pokolja, koji se ne smije zaboraviti", kaže Milaković.

Služenju parastosa prisustvovali su Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini RS, predstavnici grada Banjaluka i nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog Republika Srpska/puka Oružanih snaga BiH, kao i potomci žrtava ustaškog pokolja i brojni građani Banjaluke.

Ustaške snage su pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog Tjelesnog zdruga Ante Pavelića, uz pomoć banjalučkih ustaša, ubijale Srbe bez ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima. U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj počinjen za samo jedan dan.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.