U Čikagu izložba o Nikoli Tesli

Izvor: Politika, 09.Avg.2011, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Čikagu izložba o Nikoli Tesli

ČIKAGO - Čikago je ovog meseca domaćin izložbe posvećene Nikoli Tesli, koja će trajati do 28. avgusta, a gradonačelnik Ram Emanuel proglasio je 6. avgust danom tog srpskog naučnika i pronalazača.

Izložba „Iskra Genija Nikole Tesle” govori o životu i delu jednog od najbriljantnijih svetskih naučnika, fizičara, inženjera i pronalazača. Grad Čikago ima posebnu važnost u Teslinom životu. Svetska izložba u Čikagu 1893. godine bila je prekretnica u istoriji korišćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << električne energije i predstavlja pobedu Tesline primene naizmenične struje.

On je tada, u saradnji sa kompanijom Vestinghaus, naizmeničnom strujom osvetlio celokupan čikaški Ekspo 1893, koji je ostao upamćen kao Grad Svetlosti.

Povodom izložbe, koja se održava u staroj čikaškoj luci, sada pretvorenoj u turističku atrakciju, u subotu se u Torn auditorijumu Univerziteta Nortvestern okupilo oko 400 naučnika, državnika i diplomata, predstavnika administracije grada Čikaga i eminentnih ličnosti srpske dijaspore.

Sponzori i organizatori događaja su Naučna i tehnološka fondacija grada Čikaga, Beogradski odbor programa bratimljenja gradova, Konzulat Republike Srbije u Čikagu, Muzej Nikola Tesla iz Beograda i veliki broj pojedinaca iz srpske dijaspore.

Tanjug

objavljeno: 09.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.