U Čačku bez nastave,u ostalim školama kraći časovi

Izvor: Mondo, 24.Mar.2015, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Čačku bez nastave,u ostalim školama kraći časovi

U gotovo svim školama u Srbiji koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije časovi traju 30 minuta, dok je u čačanskim školama nastava potpuno obustavljena, izjavio je danas predsednik tog sindikata Dragan Matijević.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Matijević je agenciji Beta rekao da su u gradovima širom Srbije škole koje su članice Unije u zakonskom štrajku skraćenjem nastave na 30 minuta, precizirajući da je reč o oko 500 škola. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

On je kazao da je u Čačku u toku marš zaposlenih do školske uprave u tom gradu.

Tokom jučerašnjeg dana, u nekoliko gradova nastava je bila obustavljena u školama čiji zaposleni nisu dobili februarsku platu.

"U pedeset škola u tim gradovima, zaposleni u petak uopšte nisu dobili platu, pošto direktori nisu hteli da potpišu umanjenje plate, jer znaju da je to protivzakonito... Umanjenje plate zavisi od direktora i školske uprave, pa je tako nastao nered", rekao je juče Matijević.

Članovi USPRS-a i Sindikata radnika u prosveti Srbije su u štrajku i održavaju skraćene časove od 17. novembra 2014. godine.

Oni, između ostalog, traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, kao i uvođenje platnih razreda.

Druga dva reprezentativna sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su u feburaru s Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da potpuna obustava rada nije u skladu sa zakonom i pozvao prosvetare da se "informišu o posledicama štrajka".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.