U CAR ubijeno više od 100 dece

Izvor: B92, 14.Feb.2014, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U CAR ubijeno više od 100 dece

Bangui -- Fond UN za decu (Unicef) osudio surove zločine nad decom u Centralnoafričkoj Republici (CAR) izrazavajući razočaranost zbog nekažnjavanja odgovornih za ta dela.

"U poslednjih nekoliko nedelja zabeleženo je nezapamćeno nasilje nad decom u sukobima bivših boraca muslimanske Seleke i pobunjenika, koji su pretežno hrišćani. Deca su sve više mete napada zbog vere ili zbog zajednice kojoj pripadaju", navodi se u saopštenju odeljenja Unicefa za Afriku.

Unicef >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra da "budućnost ne može da ima zemlja u kojoj se ne kažnjavaju zločini nad decom".

"Najmanje 133 dece je ubijeno i osakaćeno u etničko-verskim sukobima intenziviranim u posledna dva meseca", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, neka deca morala su sama sebi da amputiraju ekstremitete povređene u nasilju, pošto nisu mogla da dođu do bolnice i lekarske pomoći zbog sukoba.

CAR je upao u haos i anarhiju posle vojnog puča u martu 2013. koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleke.

Oni su tada srušili vlast predsednika Fransoa Bozizea, a lider Seleke Mišel Djotodija proglasio se za predsednika države i prihvatio da organizuje izbore. U zemlji su raspoređene snage Afričke unije i jedan kontingent francuske vojske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.